Povežite se sa nama

Društvo

Godinu nakon gašenja, radnici Montenegro erlajnza ne odustaju od borbe: Najavili krivične prijave, ali još ne preciziraju protiv koga

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Godinu nakon gašenja i prizemljenja flote Montenegro erlajnza (MA) mi bezvrijedni radnici, kako nas je podsmješljivo nazvao ministar finansija Milojko Spajić, okupili smo se da podsjetimo javnost da je MA i dalje živ, nije odumro, kako je tvrdio naš dobri premijer Zdravko Krivokapić i da je uspio da sačuva sve svoje resurse i imovinu – kazao je Miljan Perović angažovan u Montenegro erlajnzu u stečaju na konferenciji za medije povodom godišnjice od prizemljenja aviona prva nacionalne avio kompanije.

Podsjetio je na izjave ministara Spajića i Mladena Bojanića da su im ruke vezane, da imovine nema, već da je „raščerupana“ i na navode premijera da MA nije prestao da funkcioniše odlukom njegove Vlade već da je „odumro zahvaljući nebrizi prethodne“.

Perović je ukazao da su tokom protekle godine trpjeli pritiske i opstrukcije, posebno od Bojanića, Spajića, ministra ekonomskog razvoja Jakova Milatovića, njihovog bivšeg kolege sada državnog sekretara Zorana Radunovića, kao i zaštitnice imovinsko pravnih interesa Crne Gore Bojane Ćirović. Podsjetio je i na „skrnavljenje loga, zatvaranja poslovnice, na avion foker koji leži u hangaru, dok To Montenegro održava svoje vazduhoplove po bijelom svijetu“.

Krivične prijave

Perović je najavio da će MA u stečaju uskoro podnijeti krivične prijave zbog organizovanih kriminalnih radnji u cilju „čerupanja“ imovine MA. Na pitanje Pobjede protiv koga će prijave biti podnijete, Perović još nije želio da precizira, osim što je naveo da će se među njima naći i neki od bivših zaposlenih.

Nela Marković, takođe angažovana u MA u stečaju, je kazala da su u cilju zaštite prava zaposlenih, pripremili socijalni program koji obuhvata sedam neisplaćenih zarada i poreza i doprinosa od 2017. do otvaranja stečaja, na osnovu kog će Vladi uputiti zahtjev za pregovore. Tim programom je, kako je navela, preciziran iznos koji radnici potražuju po osnovu zarada, poreza i doprinosa i otpremnina u iznosu od 12,9 miliona eura, od kojih bi, kako je navela, u budžet odmah bilo vraćeno 6,6 miliona eura. Navela je da je u momentu otvaranja stečaja u MA bilo 373 zaposlenih, od kojih je njih oko 80 prešlo u To Montenegro.

Podršku angažovanim u MA u stečaju dao je i predsjednik granskog sindikata saobraćaja Nikola Tatar koji je pozvao Vladu da pristupi pregovorima, nudeći da i oni u njima učestvuju, u nadi da će shvatiti potencijal radnika koji bi mogli biti angažovani u novoosnovanoj kompaniji.

-Ovi radnici nijesu krivi za sve što se desilo i sva dugovanja, već su samo radili svoj posao i to veoma stručno i odgovorno, stičući znanje i u zemlji i u inostranstvu. Šteta je da se njihov potencijal ne iskoristi i da se u dijalogu, na osnovu socijalnog programa koji su pripremili,

nađe model, jer se u momemtu odluke o stečaju, moralo računati na isplatu njihovih zarada- poručio je Tatar.

Niko ga, kako je naveo, ne može ubijediti da To Montenegro može naći bolje radnike od radnika MA u stečaju koji su 20 godina proveli u kompaniji.

Bez odgovora Vlade

Perović je naveo da su Vladi poslali sedam zahtjeva u vezi neisplaćenih plata, povezivanja radnog staža i kvalitetnog socijalnog programa za sve radnike koji ne nađu zaposlenje, ali da na nijedan nijesu dobili zvaničan odgovor.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije