Connect with us

Društvo

HERCEG NOVI: Radnici Instituta „Simo Milošević” najavljuju štrajk

Published

on

Foto: youtube/ korak21media

Radnici Instituta „Simo Milošević”, nezadovoljni finansijskom situacijom u tom preduzeću, najavili su protest kako bi skrenuli pažnju javnosti i podstakli institucije da nađu rješenja za izlazak iz krize.

Iz ovog instituta su za Radio Jadran kazali da im se duguje decembraska i januarska plata, uskoro i februarska, te da nema novca ni za redovne pripreme za otvaranje objekata.

„Većina nas zavisi od te plate, jer je većina kreditno zadužena. Mnogi su samohrani roditelji. Plaćamo kiriju, račune i vrtić. O hrani da ne govorimo. Podršku nemamo ni od Opštine, ni od Vlade”, kazali su radnici.

Oni su istakli da ih je resorna ministarka preskočila kada je bila u posjeti zdravstvenim ustanovama u Herceg Novom, zbog čega i planiraju štrajk.

Naveli da su svjesni činjenice da će doći do promjene Odbora direktora, koji će dominantno imati predstavnike nove Vlade i biraće novog izvršnog direktora. Ističu i da znaju da postojećem sastavu Odbora nije mnogo stalo da se angažuje za Institut, jer je u odlasku.

Prema njihovim riječima, ne može ni vršilac dužnosti direktora, Marina Delić, bez podrške Vlade i Opštine da napravi čudo za kratko vrijeme i izvuče Institut, koji je pred krahom.

Nju je Odbor izabrao za vršioca dužnosti direktora nakon što je Gordana Rajević dala ostavku.

Radnici su kazali da su dovedeni do granice izdržljivosti i zato žele da protestom skrenu pažnju javnosti i podstaknu sve institucije da konačno ozbiljno sagledaju stanje u Institutu.

Delić je za Radio Jadran kazala da je pandemijska prošla godina značajno narušila poslovanje Instituta Igalo, koji je i ranije samostalno podnosio velike finansijske izazove.

„Godina u kojoj je Institut dva mjeseca bio karantin, a zatim samo sedam mjeseci obavljao svoju primarnu djelatnost, liječeći i rehabilitujući jedino pacijente iz Crne Gore, završena je prinudnim odmorom radnika i zatvaranjem Instituta 27. novembra. Kompletno otkazivanje svih stranih aranžmana, koji čine oko 45 odsto pacijenata koji se liječe kod nas, učinili su situaciju beznadežnom”, precizirala je Delić, i dodala da ipak ima nade ukoliko konačno dobiju traženi kredit.

„U novembru prošle godine aplicirali smo za kredit Investiciono-razvojnog fonda (IRF), čiju odluku još čekamo. Novac dobijen na ovaj način bio bi iskorišćen za isplatu zakašnjelih zarada za decembar i januar, kao i za neophodno servisiranje, kako bi Institut počeo da radi 1. marta”, objasnila je Delić.

Nije poznato zašto je potrebno toliko vremena da novi sastav Odbora IRF-a odobri kredit za spas Instituta.

„O svemu navedenom pisali smo premijeru Zdravku Krivokapiću, kao i resornoj ministarki Jeleni Borovinić Bojović. Takođe, na sastanku sa predsjednikom Opštine Stevanom Katićem, dobili smo maksimalnu podršku i spremnost da i lokalna zajednica pomogne u rješavanju problema”, kazala je Delić.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije