Povežite se sa nama

Društvo

Injac: Državni službenici trpjeli pritisak da bi nečiji sin otišao na školovanje

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Konjević kazao da su poslanici danas dobili zahtjev za skidanje imuniteta ministarki odbrane. Injac odbacila optužbe za trgovanje uticajem, istakla da je prethodni ministar raspisivao konkurs za dva kandidata, a slao osam

Skupštinski Administrativni odbor dobio je danas zahtjev za skidanje imuniteta ministarki Oliveri Injac, saopštio je predsjednik i poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević.

Injac se odazvala današnjem pozivu Odbora za kontrolno saslušanje na temu – prikupljanje informacija o eventualnim zloupotrebama prilikom konkursa za odlazak kadeta na vojne akademije u inostranstvu.

Konjević je, obrazlažući predlog za saslušanje Injac, zamolio ministarku odbrane da makar ona poštuje Parlament i Odbor, nakon što se pozivu na saslušanje nisu odazvali premijer Zdravko Krivokapić i ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, dodajući da joj je još ranije tražio određenu dokumentaciju, ali da je nije dobio.

Konjević je ministarki Injac kazao da nema nadležnost da utvrđuje propuste u postupcima Komisije za žalbe koja je poništila konkurs, što je, kako je kazao uradila obraćajući se Ministartvu javne uprave.

Tražio je da mu objasni koja odluka je danas na snazi vezano za izbor kandidata.

“Imajući u vidu postupanje nadležnih sudova i komisije koju ste razriješili”, rekao je Konjević.

Mi smo sticanjem okolnosti danas dobili zahtjev za skidanje imuniteta za Vas, rekao je Konjević ministarki Injac.

Meni je to najmanje smiješno, možda jeste Vama, kazao je ministarki, a ona mu je odgovorila da joj je smiješan način kako on čita.

Konjević joj je odgovorio da ona ima problem sa čitanjem dokumenata i od suda i komisije.

Sa sjednice
Sa sjednicefoto: Savo Prelević

Nakon što ih je Knežević opomenuo, Injac je rekla da nema potreba to da čini “jer nam je lijepo”.

“Vidite kako nam je lijepo, ja vas ispoštujem i dođem sa osmjehom”, kazala je ona.

Knežević joj je odgovorio da mu je drago da je makar nekome u Vladi lijepo.

Nakon što je Konjević nastavio sa obrazlaganjem, ona mu je dobacila da će on smijeniti ASK, a kada ih je Knežević ponovo opomenuo, rekla je da joj je Konjević inspirativan.

“Po mnogo čemu se mi razlikujemo da bih Vam bio inspirativan”, kazao joj je Konjević, a ona mu je odgovorila da joj je drago zbog toga.

Konjević je optužio Injac da je trgovala uticajem i nije poslala na školovanje sina specijalne tužiteljke Lidije Mitrović.

Ministarka Injac kazala je da ne zna kako se naučno zove to što neko čita oglase do jedne tačke, a onda prestane.

Kazala je da neko na siliu na sramotu pokušava da smjesti aferu i predstavi je kao kriminalca, da su stvari namjerno konstruisane u javnosti i od strane nekih političara.

Kazala je da će odgovoriti na sva pitanja i da ono što je Konjević rekao nije tačno.

“Razlikujemo se po tome što Vi odmah donesete zaključak, a onda pokušavate da utvrdite činjenično stanje”, kazala je Injac Konjeviću.

Injac je kazala da je napravila uporednu analizu postupanja od 2016. do 2020. godine i da će je, po zahtjevu o Slobodnom pristupu informacijama dostaviti svim poslanicima koji je traže. Dodala je da će objasniti sve, poslanicima i građanima koji ih plaćaju.

Ministarka obrazlaže na koji način su bodovani kandidati, te da je Marko Mitrović imao manji broj bodova od dva prvorangirana kandidata.

Kazala je da priča o nepotpunoj dokumentaciji nije osnovana.

Ona je pročitala dopis direktorice podgoričke Gimnazije u kom piše da je Mitrović tražio prijevremeno izdavanje diplome i da tada njegovi rezultati nijesu bili verifikovani.

Ministarka Injac pročitala je dopis danilovgradske Gimnazije u kom je obavještavaju da je drugorangirana kandidatkinja Mina Iković bila đak generacije i da je diplomu podigla nakon što su verifikovani rezultati.

Kazala je da nije tačno da su na obuku poslati lošiji kandidati, već oni koji su bili najbolji.

Injac je kazala da će tražiti od Upravne inspekcije da dođe i zvati Agenciju za sprečavanje korupcije, zatim je pročitala dopis grčke Vojne akademije od prošle godine – obavještenje da je jedan kandidat nesposoban.

Kazala je da je tada, uvidom u dokumentaciju, pronašla da je nakon pregleda u Domu zdravlja u Danilovgradu Ministartsvo odbrane obavijestilo da nije sposoban za tu akademiju.

“Pozivam Vas, posebno pojedine članove Odbora, da nam se obratite za ovu dokumentaciju, biće nam zadovoljstvo da vam ukažemo kakvi su kandidati išli na vojne akademije”, kazala je ona.

Pozvala je nadležne institucije da se obrate MO, a da će sve mlade ljude koji smatraju da su prethodnih godina diskriminisani, da se obrate Konjeviću.

Kazala je da joj se nakon emisije Načisto obraćaju mladi ljudi koji su bili diskriminisani po raznim osnovima – i za stipendije i školovanje.

“A ako ne Vama, jer Vi možda nećete imati vremena, onda neka pošalju mejl Ministarstvu odbrane”, kazala je ona.

Kazala je da je čula da su državni službenici i namještenici trpjeli ogroman pritisak da bi nečiji sin otišao na školovanje.

Konjević je ministarki Injac kazao da nije pominjao imena nijednog djeteta koje je učestvovalo na oglasu i da im svima čestita, navodeći da oni nijesu predmet rasprave, već njeno postupanje.

“Vi ste nekoliko puta rekli da Vam se obratimo, ja sam se obratio i ništa”, kazao je Konjević ministarki.

Ona mu je odgovorila da bude strpljiv, dodajući da “mnogo trči”.

Konjević je pojasnio da nema što da bude strpljiv, jer po zakonima je dužna da odgovori za 15 dana.

Injac mu je odgovorila da je i on dužan da po zakonu govori istinu – “pa ništa”.

“Vi ne govorite istinu”, kazao joj je Konjević.

Odbor za bezbjednost i odbranu
foto: Savo Prelević

Knežević ih je opomenuo, a potom ministarki Injac kazao – “Molim Vas ne dovodite me u situaciju da branim Raška od Vas”, kazalo je Knežević, a ona mu je odgovorila – “hajde da probamo”.

Nakon što joj je Konjević rekao da ne poštuje odluke Suda, Injac mu je odgovorila – “Pa sud je važniji od zakona?”.

Konjević joj je rekao “Uvažena ministarko Injac, Vi ste doktor nauka”, a onda mu je odgovorila – ” A vi ste doktor manipulacije”.

Dalju raspravu prekinuo je Knežević.

“Meni su se, ministarko Injac, već neki pripadnici Ministarstva odbrane obraćali i ja pozivam sve, ne samo meni, nego da se obrate članovima ovog Odbora. Upravo oni koje ste diskriminisali su mi se obratili i tražili da se otvori ova rasprava”, kazao je Konjević.

Ponovio je da je Injac trgovala uticajem jer je znala da je majka kandidata tužilac koji vodi predmet protiv nje.

Nakon što je Konjević rekao da joj nije prvi put da je u sumnji za kršenje zakona, kazala mu je da će iznijeti ono što je on radio dok je bio ministar.

“Ohrabrujem Vas da to uradite. Iznesite sve, ali Vas molim da me ne prekidate dobacivanjem, jer dobacivanje ne bi trebalo da bude manir jedne dame”, kazao je Konjević.

Nakon ponovljenih Konjevićevih izjava da nije političarka, Injac mu je odgovorila da nije, i da ne zna da li će biti, ali mu je spočitala da se zbog ovog slučaja cijelo ministarstvo tri mjeseca bavi samo tim.

Kazala je Kneževiću da se unaprijed izvinjava ako nešto ne stignu da odgovore Odboru, jer se bave slučajem izbora kandidata za školovanje.

Objasnila je i kako je žalba neosnovana.

“Komisija za žalbe je prije izjašnjenja Ministarstva odbrane donijelo odluku”, kazala je ona.

Objasnila je da su im tražili da izjašnjenje dostave u roku od 48 sati, a da im je MO dostavilo za 24 sata, ali je odluka već bila donijeta.

“Dajte molim Vas, zar mislite da sam se uopšte bavila takvim stvarima kao što je trgovanje uticajem… Vi ste vjerovatno u privatnim, poslovnim, političkim odnosima sa porodicom Mitrović, pa ih pitajte gdje su išli”, kazala je Konjeviću.

Istakla je da je prethodni ministar raspisivao konkurs za dva kandidata, a slao osam.

“Pozvala sam Vas da se pozabavite kako je bilo prije, ako planirate da nastavite Vašu političku karijeru… Možda ćete naći nešto zanimljivo”, rekla je Konjeviću.

Rekla mu je da bi to bilo dobro za njega kao političara, ističući da je on tada bio dio vlasti.

“Ministarko Injac, ponavljam, politika je posao, mi smo poslanici koji kontrolišemo rad izvršne vlasti… Dolazio sam i ja kad sam bio u vlasti, nisam od 2016. do 2020. godine, ali sam spreman da Vam dostavim dokumentaciju. Vi ste, u pola glasa rekli da sam ja u nekim privatnim ili poslovnim relacijama sa porodicom Mitrović. Bolji ste Vi prijatelj sa njegovim ocem nego ja, Vi ste ga zvali da bude gostujući predavač na Vašem fakultetu”, kazao je Konjević.

Injac mu je rekla da su činjenice koje iznosi smiješne i “nekakve rekla-kazala priče”, navodeći da je on u kumovskim odnosima sa Mitrovićem.

“Ministarko Injac, rekli ste prije pola sata da ćete iznijeti nešto za mene, pa bujrum”, kazao je Konjević.

Moji kumovi su Aleksandar Milačić i Damir Rašketić, ako imate nešto protiv njih recite, kazao je Konjević ministarki, na šta mu je ona odgovorila da ih ni ne poznaje.

Knežević mu je kazao da nije matičar i da “neće na Odboru ‘vatati bidermajer” da nabrajaju kumove.

“Nezadovoljstvo položajem Bošnjaka u Vojsci”

Poslanik Ervin Ibrahimović kazao je ministarki da nema potrebe da se na Odboru osjeća kao na optuženičkoj klupi, ali da je dobro da odgovori na sva pitanja, jer javnost treba da ima tačnu informaciju o čemu se radi, jer je odlazak kadeta na školovanje poprimio obrise afere.

Očekujem od Vas da razumijete naše interesovanje… Mene kao predstavnika bošnjačkog naroda interesuje koliko je Bošnjaka na školovanju od kada ste Vi ministarka”, pitao je Ibrahimović.

Knežević mu je kazao da je jedan dio pitanja van teme i da ga je već postavljao.

“Zasigurno nisam zadovoljan položajem Bošnjaka u Vojsci”, odgovorio mu je Ibrahimović.

Dodao je da nema namjeru da zloupotijebi sjednicu, ali možda ova Vlada neće trajati do decembra pa neće imati priliku da pita tada.

Knežević mu je kazao da će tada možda on biti ministar odbrane, a da će on sjedjeti na njegovom mjestu.

Ibrahimović mu je odgovorio da mu je drago što on smatra da manjine treba da dobiju tako značajno mjesto u Vladi i da mu je žao što Knežević, kao predstavnik najvećeg konstituenta nije dobio bolu poziciju. Predsjednik Odbora mu je rekao da nije mogao pomoći ni savezu koji predstavlja.

Injac mu je odgovorila da je, od 60 slučajeva iz prethodnog perioda, na školovanje otišlo 27 kandidata koji to nijesu zasluživali.

Odgovorila je Ibrahimoviću da slučaj slanja kandidata na školovanje nije afera u NATO-u i da je veća afera slanje kandidata sa slabim vidom na školovanje za pilota.

Knežević ga je pitao da obeća da neće slaviti pad Kabula ako bude ministar odbrane, a Ibrahimović mu je rekao da hoće, ali da on (Knežević) obeća da će ga podržati za premijera.

“Evo nudite svima, nudite Demokratama”, kazao je on, a Knežević mu je rekao da će ga podržati.

“Ja koliko znam, na rukovodećim mjestima nema Bošnjaka… Nije u redu da isključite jednu četvrtinu naroda”, kazao je Ibrahimović, dodajući da se nada da će “u ovom kratkom roku, dok je još na poziciji ministra”, to ispraviti.

Bošković: Nisam imao nepočinastava, a Vi se pogledajte

Poslanik Demokratske partije socijalista Predrag Bošković, koji je i bivši ministar odbrane, kazao je ministarki Injac da nema nikakvu potrebu da se toliko bavi njim i da tim pokušava da prikrije svoja nepočinstva, jer ih on, kako tvrdi, nije ni imao.

“A Vi se pogledajte”, rekao je Bošković.

Dodao je da se informisao o kandidatu kog je pomenula i da to nije prvi put da se nakon pregleda u Danilovgradu nekom kandidatu konstatuju problemi sa vidom na specijalističkim pregledima u Grčkoj.

Bošković je pozvao Injac da se ne stavlja iznad sistema, naglasivši da su oni, kao državni funkcioneri obavezni da poštuju odluke sudova.

“Ovo što ste napravili u ovom slučaju je povreda pozitivnih pravnih propisa, kao i činjenica da je jedan mladi dečko diskriminisan”, rekao je Bošković.

Injac je rekla da je već na sve odgovorila.

Ministarka je kazala Boškoviću da se njim niko ne bavi, ali da mora da vidi jesu li isti kriterijumi za procjenu njenog, njegovog i rada prethodnih ministara.

“Suština je da se provjere neke odluke”, kazala je ona.

“Sve što treba da provjerite, provjerite, evo provjeravate 11 mjeseci… Ne znam da li Vi ne razumijete nas sa ove strane ili to namjerno radite? Ja mislim da Vama treba stručna pravna pomoć… Ne znam ko Vas savjetuje, ali Vas pogrešno savjetuje, navodi Vas na tanak led, a za to ćete samo Vi odgovarati”, kazao je Bošković.

Rekao je da je siguran da su na školovanje poslati odlični kandidati, ali da je siguran da je i treći kandidat vrhunski.

“Ako niste mislili da je taj kandidat dobar, zašto ste tražili treće mjesto? Da li je neko drugi uticao na Vas da tražite treće mjesto? Ako jeste, recite, pa da otvaramo drugu priču”, kazao je Bošković.

Dodao je da joj stoji na raspolaganju i pozvao je da “ovo više ne radi”.

“I Vi ste imali pravne savjetnike i to je toliko zloupotreba bilo. Kada su u pitanju unaprjeđenja oficira, tu ćemo imati posla”, kazala je ona ponavljajući da ga ne istražuje.

Još jednom, ovdje, govorite o mojim zloupotrebama, ja Vam kažem svaku ste dužni da prijavite. Je li moguće da ne znate Zakon o Vojsci? Znate li ko daje unaprjeđenja – Savjet za odbranu. Ni ja, ni Vi”, kazao je Bošković.

Ona je rekla da ne zna, ali da će naučiti, ali da je Savjet unaprjeđenja dao na njegov predlog.

Nakon što joj je Bošković kazao da je upravo rekla da je priznala da su kandidati nezakonito poslani, ona je kazala da je već pet puta objasnila da su kandidati samo diplome dostavili kasnije, jer su kasnije izdavane.

Poslanik Branko Čavor (DPS) rekao je da su konstatovane nezakonitosti u postupku odabira dva kandidata za vojne akademije u inostranstvu.

“Nije jasno zašto taj kandidat, ne zato što se preziva Mitrović, nije danas na akademiji u Atini. Evo ste kazali da nije u prvoj proceduri zvanično prošao, ali ste rekli da ste 20. avgusta uputili dopis u dobili potvrdu 5. oktobra da može biti akademac, i to je stalo na tome”.

Rekao je da se u javnosti stvara utisak da je Mitrović diskriminisan zato što je sin državne tužiteljke.

“Zato bi dobro bilo da tako nije, jer je to izuzetna Vaša slabost i može biti pritisak na tužilaštvo.”

Injac je rekla da nije bilo nezakonitosti povodom konkursa koji je bio transparentan, kao ni kod metodologije.

“Ako hoćemo da ugrožavanje javnog interesa da svedemo na ovo, šta je sa prethodnih 60 slučajeva”, upitala je ona.

Ja sam odgovorna što je ovdje sve zakonito urađeno, poručila je.

“Ako je to moja najveća odgovornost, slobodno preispitujte, saslušavajte… To što nije otišao treći kandidat, nije bilo konkursa, jer je u tom trenutku bilo bespredmetno da raspišemo i još dva mjeseca čekamo da se uputi. To ne bi bilo ni odgovorno prema grčkoj akademiji”.

Ivan Brajović je pitao da pojasni da li je nakon što je raspisan konkurs saznala da Ministarstvo odbrane ima potrebu za još jednog kandidata.

Ona je kazala da je tako.

Konatar: Važno da nema nedodirljivih

Poslanik GP URA Miloš Konatar kazao je da kao član Odbora za bezbjednost i odbranu vjeruje da je sve vezano za tematiku bilo zakonito, ali da postoji mogućnost da svako svoje sumnje provjeri.

“Što se mene tiče, ja kao član ovog Odbora i kao političar, vjerujem da sve sve uradili zakonito”, kazao je Konatar.

Konatar je kazao da mu je drago što je jedan od kandidata žensko, i da ne smije biti diskriminacije ni po kom osnovu.

“Vrlo je važno da promjenimo praksu koja je postojala ranije i da nema nedodirljivih”, kazao je on.

“Indikativno što je URA glasala za saslušanje”

Poslanik Demokrata Danilo Šaranović rekao je da nije član Odbora, a potom pitao “kako je došlo do kontrolnog saslušanja”.

“Pretpostavljam da ste odluku donijeli na prethodnom Odboru”, kazao je on, a kad mu je Knežević odgovorio da je većinom glasova i da je URA glasala za saslušanje, rekao je da mu je to bilo indikativno.

“Da li to znači formiranje neke nove većine u ovom Odboru, koju čine poslanik URA i poslanici opozicije”, kazao je on, konstatujući da je tačno da je Konatar uvijek glasao da se sasluša potpredsjednik Vlade i predsjednik GP URA, ali da je u odnosu na probleme u sektoru bezbjednosti ovo trivijalna stvar.

On je poručio javnosti da niko iz vladajuće većine nije glasao za saslušanje Injac osim Konatar.

I njegova partijska koleginica Tamara Vujović kazala je da nikada, da je stalni član Odbora, ne bi glasala za saslušanje Injac.

Poslanica DPS-a Daliborka Pejović, koja prisustvuje Odboru kao zainteresovani poslanik, kazala je da ne misli da je ovo trivijalna tema.

“Vlada trenutno ima ozbiljan problem u svom funkcionisanju”, kazala je Pejović govoreći o razrješenju Komisije za žalbe.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
1 Komentar
Prijava
Notifikacija
guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
smilja
smilja
25.11.2021. 05:57

Možda se od šminke nije moglo vidjeti crvenilo kad laže. Facijalna aktivnost u sadejstvu sa miganjem desnog oka je impresivna. Običan lukavi prevarant .

Sponzor

Najčitanije