Connect with us

COVID-19

INTERPOL UPOZORAVA: Kriminalne mreže planiraju zloupotrebu vakcina protiv korone

Published

on

Foto: Interpol

Međunarodna kriminalistička policijska organizacija Interpol izdala je upozorenje za svoje članice, kojih je ukupno 194, da se pripreme za mreže organizovanog kriminala koje za cilj imaju zloupotrebu vakcina protiv korone.

Kako piše Dan u takozvanom narandžastom obavještenju Interpola predočeno je da su potencijalne kriminalne aktivnosti usmjerene na falsifikovanje i izradu lažnih vakcina, ali i na krađe i ilegalno oglašavanje vakcina protiv virusa korona i gripa.

Ukazali su da je pandemija podstakla kriminalno ponašanje, bez razmišljanja o posledicama koje mogu biti pogubne za druge, pa tako postoje i primjeri krivičnih djela gde su pojedinci oglašavali, prodavali i primjenjivali lažne vakcine.

“Pošto se predviđeni postupci za odobravanje određenog broja vakcina protiv korone privode kraju i globalnoj distribuciji, osiguravanje sigurnosti lanca snabdijevanja i otkrivanje nelegalnih veb-lokacija koje prodaju lažne proizvode biće od suštinskog značaja”, kazao je nedavno generalni sekretar Interpola Jirgen Štok.

On smatra da će potreba za koordinacijom između organa za sprovođenje zakona i zdravstvenih regulatornih tijela igrati vitalnu ulogu.

“Dok se vlade pripremaju za uvođenje vakcina, kriminalne organizacije planiraju da se infiltriraju ili poremete lance snabdijevanja”, upozorio je Štok.

On je naveo da će kriminalne mreže svoje potencijalne žrtve vrbovati preko lažnih web lokacija za prodaju lažnih ljekova, što može predstavljati značajan rizik po njihovo zdravlje, pa čak i život.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije