Connect with us

Društvo

INTERVJUI U PRISUSTVU PREDSTAVNIKA NVO HRA: Četiri kandidata u trci za direktora policije

Published

on

Uprava policije

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović danas je odradio intervjue sa četiri kandidata u užem izboru za direktora Uprave policije, Zoranom Brđaninom, Draganom Klikovcem, Draganom Radonjićem i Vojom Lakovićem.

Intervjui su obavljeni u prisustvu predstavnice NVO HRA, Marija Vesković.

Intervjui su završeni oko 13 časova, a kako ističu u Akciji za ljudska prava (HRA), čija je predstavnica pratila intervjue, razgovori su trajali po oko 45 minuta, i ministar je svakome od kandidata postavio po četiri ista pitanja.

Prvo pitanje je bilo vezano za odnos policije prema ljudskim pravima.

Ministar je, kako navode u saopštenju HRA, tražio da kandidati objasne kako da se u policiji na najmanju moguću mjeru svede tortura i prekoračenje policijskih ovlašćenja, kao i da objasne odnos koji trenutno u Upravi policije postoji prema rodnoj ravnopravnosti.

“Drugo pitanje se odnosilo na povjerenje građana u rad policije, sa osvrtom na trenutni stepen povjerenja i mehanizme koji mogu da ga unaprijede. Trećim pitanjem se tražilo od kandidata da daju svoje viđenje dosadašnje borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou, kao i preporuke za unapređenje te borbe, ako postoji nešto što bi promijenili. Četvrto pitanje se odnosilo na ulogu i djelovanje policije u građanskom, multietničkom društvu”, navode u saopštenju.

Brđanin je načelnik Odjeljenja za analitiku i unapređenje rada policije, Klikovac načelnik Operativno-komunikacionog centra u Upravi policije, Radonjić načelnik Specijalnog policijskog odjeljenja za istrage organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina Uprave policije, a Laković profesor i dekan Fakulteta za bezbjednosne nauke u Banjaluci, koji je ranije bio načelnik Centra bezbjednosti Bar i šef policije u Budvi.

“Uprava policije je, pored Državnog tužilaštva i sudstva, veoma važan državni organ za zaštitu ljudskih prava i Akcija za ljudska prava je zbog toga od ministra zatražila da nam omogući da prisustvujemo intervjuima sa kandidatima koji su ušli u uži izbor. HRA godinama već prati intervjue koje sa kandidatima za sudije i državne tužioce sprovode Sudski savjet i Tužilački savjet. Ministar nije imao zakonsku obavezu da usvoji našu molbu i da intervjue otvori za javnost. Nadamo se da će ubuduće ovi intervjui biti javni i da će to biti propisano”, naglašavaju u HRA i dodaju da će tokom dana objaviti detaljniji izvještaj o odgovorima koje su kandidati dali.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije