Connect with us

Društvo

ISTORIJA: Pećki patrijarh smatrao da u Crnoj Gori ne žive Srbi

Published

on

Na današnji dan, 10. februara  1772. godine, u Rusiji je umro posljednji patrijarh Srbin na tronu Pećke patrijaršije, prije nego je ona ugašena, 1766. godine.
Brkić je bio patrijarh od 1763-1765, zatim je svrgnut sa svog položaja i poslije raznih nedaća sklonio se u Crnu Goru 1767. godine. U Crnu Goru je 1769. godine sa jednim odredom vojnika došao ruski grof Dolgorukov  da poradi na borbenom savezništvu Rusije i Crne Gore protiv Turske i da izvidi ko je Šćepan Mali, osoba za koju tada Crnogorci misle da je preminuli ruski car Petar III. Dolgorukov je u Crnoj Gori sreo patrijarha Brkića i zajedno su iz nje otputovali, u oktobru 1769. godine.
Po nalogu ruskih zvaničnika Brkić je u Livornu 29. marta 1771. završio spis “Opis turskih oblasti i u njima hrišćanskih naroda, a naročito naroda srpskog”.
Brkić je opisao i Crnu Goru i njenu okolinu i ne navodi da u ovim krajevima žive Srbi. Pećki patrijarh koji je dvije godine živio u Crnoj Gori ne zna da ovđe žive Srbi i ovo je još jedan savršeni dokaz da je srpska narodnost u Crnoj Gori izmišljena u drugoj četvrtini 19. vijeka.
Dio spisa patrijarha Jovanovića-Brkića nalazi se na portalu Montenegrina pod naslovom Patrijarh Pećki Vasilije Brkić (1771. god): Knjaževstvo Skenderijsko.
M.Ć.
1 Comment

1 Komentar

  1. Śole

    24.02.2021. at 17:12

    Nikada Pećka arhiepiskopija nije bila patrijaršija. Pokušaj Dušana Silnog da proglasi Pećku arhiepiskopiju patrijaršijom i Joanikija II za patrijarha završio se anatemom. Poći na sajt Vaseljenske patrijaršije pa vidjeti da je krajem XVI vijeka komisija od 4 episkopa donijela dokument u kojem piše da ni Pećka arhiepiskopija, ni Žička arhiepiskopija nijesu bile autokefalne, te da Pećka arhiepiskopija nikada nije imala priznat status patrijaršije. Jedini koji je nazivaju patrijaršijom su Srbi, a izgleda i mnogi Crnogorci.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije