Povežite se sa nama

Društvo

Istraživanje CGO i agencije DAMAR: Ocjena rada Vlade 2.28, Krivokapić među najgore ocijenjenim članovima

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Centar za građansko obrazovanje (CGO) i agencija DAMAR, predstavili su nalaze tematskog istraživanja u okviru zajedničke inicijative CG puls. U fokusu ovog CG pulsa bila je godišnjica rada Vlade Crne Gore.

Direktorica CGO Daliborka Uljarević je saopštila da su pitali građane kako bi ocijenili situaciju u zemlji, te da je je 20,6 odsto građana stava da je država u krizi, 25 odsto da je na ivici katastrofe, a 14 da je situacija stabilna.

Ovi podaci govore da dominanta većina građana situaciju ocjenjuje kriznom, te da skoro polovina smatra da se Crna Gora krece u pogrešnom pravcu.

Kako je kazala, nova vladajuća većina nije našla zajednički jezik sa manjinama koje se osjećaju izolovanim.

Rad vlade ocijenjen sa 2,28, a nijedno ministarstvo nije stiglo do trojke. Najbolje se kotira ministarstvo finansija i socijalnog staranja, a najgore ministarstva ekologije i prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić ocijenjen je sa 3,05, a slijede ga ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović i ministarka javne uprave digitalnog društva i medija Tamara Srzentić.

Premijer se nalazi među top tri najgore ocijenjena člana Vlade.

Za skoro polovinu građana učinak Vlade je ispod svih očekivanja.

Ova Vlada se većinski vidi kao konzervativna, klerikalna, revanšistička i amaterska – 52,1 posto smatra da je Vlada klerikalna, 34,1 odsto građana ne zna da navede nijednu prednost ove Vlade, a svaki četvrti građanin smatra da je članstvo u partiji faktor za sticanje posla.

Da je napredak u profesionalizaciji državne uprave isti kao ranije smatra 39,5 građana, a među onima koji vide napredak najviše je nacionalnih Srba, dok su ostali uglavnom nezadovoljni.

Izvršni direktor DAMAR-a Vuk Čađenović je kazao da je najvišu prosječnu ocjenu vlada dobila za privrženost slobodi vjeroispovjesti, te da 44 odsto građana uopšte ne vjeruje premijeru, 60,5% smatra da premijer često mijenja stavove, a 17,7 odsto građana smatra da se politika vodi na osnovu stava vladajuće većine.

Maršalov plan i Evropa sad čulo je više od 80 odsto građana, a više od 40 odsto njih smatra da je plan dobar i ostvariv.

44,4 odsto građana ocijenilo je da odluka o upisu cetinjskog manastira na državu znači da Vlada radi u interesu SPC.

Gotovo 60 odsto građana ne podržava premijerov stav da se ne vakciniše.

– Mislim da smo iznijeli dovoljno podataka koji ukazuju da se stvari kreću u pravcu gubitka povjerenja ovoj vladi – poručila je Uljarević.

Istraživanje je rađeno od 16. do 24. novembra na uzorku od 1012 punoljetnih ispitanika.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije