Connect with us

Društvo

ISTRAŽIVANJE OEBS-a: Pozitivan stav o policiji ima 66 odsto građana

Published

on

Foto: Mina

Skoro dvije trećine građana trenutnu bezbjednosnu situaciju u Crnoj Gori smatra pozitivnom, a oko 66 odsto ima pozitivan stav o policiji, pokazalo je istraživanje koje je sprovela Misija OEBS-a u Crnoj Gori.

Misija OEBS-a u Crnoj Gori krajem novembra i početkom decembra sprovela je javno istraživanje, na uzorku od 1.007 punoljetnih ispitanika, na temu percepcije policije u Crnoj Gori, odnosno stavova građana prema radu Uprave policije.

U izvještaju se navodi da je epidemija COVID-a 19 stvorila niz izazova ne samo za građane, već i državne institucije, a pogotovo se Uprava policije, sa obzirom na opseg nadležnosti koje joj pripadaju, našla na posebnom udaru.

„Redovne aktivnosti policije vezane za zaštitu bezbjednosti građana, te sprječavanje krivičnih djela i prekršaja postaju teže sprovodljive u vrijeme pandemije“, piše u izvještaju o istraživanju.

Kako se navodi, ukoliko se na to doda nekooperativnost građana u pridržavanju mjera za sprečavanje epidemije i ukupni porast polarizovanosti crnogorskog društva u toku godine na izmaku, postaje vidljivije pred kakvim se zadatkom Uprava policije nalazila.

„Skoro dvije trećine ispitanika trenutnu bezbjednosnu situaciju u Crnoj Gori smatra pozitivnom, a 66,1 odsto ima pozitivan stav o policiji“, pokazalo je istraživanje.

Navodi se da stanje, iako i dalje povoljno, predstavlja pogoršanje u odnosu na prošlu godinu.

„Iako sigurnost, bezbjednost i mir i dalje ostaju vodeće asocijacije na policiju, u posljednjih 12 mjeseci tek je petina ispitanika primijetila promjene na bolje u njenom radu“, kaže se u izvještaju.

Navodi se da više od 60 odsto ispitanika smatra da su crnogorski policajci pristojni, komunikativni i voljni da pruže pomoć u slučaju potrebe.

Navodi se da je i u ovom talasu istraživanja primjetno da predstavnici manjinskih naroda imaju najpozitivniji stav prema policiji, što je za državu poput Crne Gore jako bitan faktor u stabilizaciji i obezbjeđivanju javnog reda i mira.

„Sa druge strane, boljke primijećene prošle godine, prisutne su i u ovogodišnjem istraživanju – trgovinu drogom kao opasnost po bezbjednost u Crnoj Gori vidi 92 odsto ispitanika, dok isto tvrdi 89,9 odsto za korupciju i 89,6 odsto za organizovani kriminal“, piše u izvještaju.

Kako se navodi, na četvrtinu je smanjen broj ispitanika koji smatra da je sistem zapošljavanja u policiji transparentan.

„Korupciju smo već naveli kao značajan izazov – to potvrđuju i činjenice da ispitanici smatraju da je 77,1 odsto pripadnika policije u manjoj ili većoj mjeri uključeno u koruptivne aktivnosti, a tek trećina sagovornika smatrala je da se policija sa ovom pojavom bori uspješno“, kaže se u izvještaju.

Ispitanici smatraju da je u posljednjih 12 mjeseci porastao uticaj političara i kriminalnih grupa na policiju, a smanjio se uticaj civilnog sektora i građana.

Četiri petine sagovornika smatra da su muškarci i žene podjednako sposobni za obavljanje policijskog posla.

Policija, kako se ističe, mora djelovati iz perspektive zaštite građanskh prava i poštovanja ljudskog dostojanstva.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije