Povežite se sa nama

Društvo

Izložba na Dvorskom trgu povodom Dana prijestonice: „Cetinje pamti i ponos i izdaju“

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

NVO Montenegro International, Fondacija Dukljanske vile i grupa građana s Cetinja organizovali su izložbu fotografija „Cetinje pamti i ponos i izdaju“ na Dan oslobođenja od fašizma Prijestonice na Dvorskom trgu

Kako se navodi u objavi organizatora, mirni građanski protest 4. i 5. septembra na Cetinju, na kojem su se okupili građani i građanke Crne Gore da iskažu svoje nezadovoljstvo i gnijev povodom nasilne intronizacije popa tuđe crkve na sveti duhovni prijesto Petra Cetinjskoga, prerastao je u nezapamćen teror policijskih snaga i bestidnu i brutalnu torturu kojoj su bili izloženi svi oni koji su se zatekli u tom osvetničkom obruču Vlade prema crnogorskom narodu. Preko hiljadu ispaljenih i bačenih dimnih bombi, suzavaca, bojnih otrova i gumenih metaka uz zaglušujuće detonacije ostavili su rane u grlu, u plućima, u očima, krvave tragove u duši, prljave tragove po drveću, trotoarima, fasadama.

„Cetinje pamti, svijest ne briše. Desio se helikopterski desant srpskih popova. Desila se gluva vladina soba. Desile su se zvijeri pod uniformama crnogorske policije. Ugažena je trava Vladičine bašte i uprljan tron Sv.Petra Cetinjskoga. Oživjele su domaće izdajničke i strane plaćeničke službe. Vladina soba ozvučena jekom zvona Ivanovih pomahnitalo hapsi, privodi, prijeti, negira…i događaj i naciju crnogorsku. No, klikću orli slobodarski i ne daju se ni izrodima, ni turskim izmećarima, ni šetačima opanaka, ni hordi plaćenika, ni ratnim zločincima, a kamoli klerofašistima Srpske crkve i šizofrenim vođama „srpskog polusveta“. Tri su vjere na grudima jedne majke slobodarstvom podojene“, navodi se u objavi.

Posjetioci izložbe mogli su i da kroz fotografski dokumentovano svjedočanstvo prožive dane kada su se urušavale sve civilizacijske vrijednosti, kršila prava čovjeka na otpor, na protest protiv kleronacionalističkog srpskog terora.

„Pokazali ste saosjećanje sa žrtvama i iskazali podršku za njihovu hrabrost. Bili ste dio slobode koja se na Cetinju odbranila!”, naveli su organizatori.

 

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije