Povežite se sa nama

Društvo

IZVJEŠTAJ: Za presude Evropskog suda 4,5 miliona

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Na osnovu presuda Evropskog suda za ljudska prava koje se odnose na Crnu Goru dosuđeno je više od 4 i po miliona eura, navodi se u najnovijem godišnjem izvještaju Komiteta ministara Savjeta Evrope.

U izvještaju za 2020. godinu navodi se da je Evropskom sudu za ljudska prava podnijeto 11 novih predmeta iz Crne Gore, dok je riješeno ukupno osam slučajeva.

Na osnovu “pravičnog zadovoljenja” postupaka iz Crne Gore pred tim sudom u Strazburu tokom 2020. dosuđeno je 4.589.476 eura, dok je taj iznos prethodne godne bio 16.500 eura.

Napredak uprkos pandemiji

U izvještaju se konstatuje da države širom Evrope nastavljaju da napreduju u primjeni presuda Evropskog suda za ljudska prava, uprkos pandemiji Covid-19.

Međutim, dalji napori su potrebni kako bi se riješila „sistemska pitanja“ poput lošeg tretmana ili smrtnih slučajeva uzrokovanih snagama sigurnosti i lošim uslovima pritvora, kao i međudržavni slučajevi i sve veći broj predmeta koji se odnose na nasilna ograničenja prava i sloboda, navodi se u saopštenju.

“Današnji izvještaj pokazuje da su zemlje članice preuzele odgovornost da vrlo ozbiljno sprovedu presude Evropskog suda, čak i u teškim okolnostima“, kazala je generalna sekretarka Savejta Evrope Marija Pejčinović Burić.

Izvještaj pokazuje da su ukupno tokom prošle godine zatvorena 983 slučaja, od kojih su 187 (19%) „vodeći“-koji naglašavaju nove strukturne ili sistemske probleme – a 796 (81%) repetitivni slučajevi.

Ivan Mijanović, dopisnik TVCG iz Brisela

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije