Povežite se sa nama

Društvo

JELUŠIĆ: Odrastanje u Crnoj Gori bilo oslobođeno mnogih tenzija

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Rođena je u Metkoviću, u Hrvatskoj, gdje je živjela svega dvije godine, nakon čega se porodica preselila u Budvu. Danas je zadovoljna što je odrastala u Crnoj Gori, koja je u to vrijeme bila rasterećena podjela. To je Božena Jelušić, poslanica Građanskog pokreta URA, koja je u Jutarnjem programu TVCG govorila o djetinjstvu i odrastanju

Možda je, kaže, drugačije odrastati u Budvi koja je komercijalizovana i u kojoj je ugušeno ono pravo primorsko biće koje je osjetila tokom odrastanja.

Nakon studija u Beogradu zaposlila se u budvanskoj srednjoj školi, gdje je kao profesorica radila 37 godina. Danas je poslanica GP Ura u crnogorskom parlamentu.

“Rođena sam u Metkoviću, gdje sam živjela samo dvije godine, nakon čega se porodica preselila u Crnu Goru. U Budvi sam od treće godine, to jeste veza s dalmatinskim i hrvatskim prostorom, ali primarno vezana za crnogorsko primorje”, kaže Jelušić.

Zadovoljna je, ističe, što je odrastala u Budvi, a ne u Metkoviću, koji je još uvijek u to vrijeme imao duboko iskustvo nacionalnih podjela.

No nije ni slutila da će se podjele desiti i Crnoj Gori decenijama kasnije.

“Odrastanje u Crnoj Gori je bilo oslobođeno mnogih tenzija koje su imali drugi krajevi Jugoslavije. Osjećala sam zadovoljstvo što je u pitanju Crna Gora u kojoj su, po mom mišljenju, ljudi u to vrijeme bili najmanje opterećeni predrasudama, najmanje podijeljeni vjerski i nacionalno. Interesantno je kako se stvari okrenu i kako je Crna Gora danas podijeljena na način koji ne može da prija nikome”, istakla je Jelušić.

Govoreći o životu u Jugoslaviji, kazala je kako se bivša država svrstavala u kolonu zapadnog svijeta, a ne istočnog bloka: “Jeste da je bio jedna forma totalitarizma, mekšeg, ali je bio prozor u svijetu. Naš pasoš je bio najcjenjeniji u svijetu”.

Da je svaka ocjena za đaka, primjer je, kaže, ona sama jer je osjetila i jedinice i petice i pad na ispitu, iako je diplomirala sa desetkom.

Kad je riječ o prosvjetnoj karijeri, škola joj je, kaže, bila jedna vrsta bensedine i antibiotika, koji su terapijski djelovali: “Danas je nažalost nastavnička profesija zlehudi posao jer ne znate što biste drugo ili da pobjegnete od neke nesigurnosti. Svaka zemlja mora da ima najbolji kadar na nastavničkim mjestima”.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
1 Komentar
Prijava
Notifikacija
guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
AnaM
AnaM
14.11.2021. 13:29

Tebe je bilo bezbrizno, ma ga nashoj djeci zabiberi a?

Sponzor

Najčitanije