Connect with us

Društvo

JOANIKIJE: Amfilohije nije ostavio testament, ali jeste privatnu poruku Daki Davidoviću

Published

on

Administrator Mitropolije crnogorsko primorske Joanikije ponovio je da ne postoji testament preminulog mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Joanikije je za Novi TV kazao da je “bila privatna poruka” i da je bilo jedno zavještanje biznismenu Miodragu Daki Davidoviću…

“Davidović je to protumačio kao zavještanje, testament i to jeste njemu oporuka, a ovo što je bilo na papiru nema apsolutno formu testamenta, ne odnosi se na život crkve. Nije tačno da je mitropolit naznačio ko će biti njegov nasljednik…Tada se još relativno dobro osjećao i nadali smo se da će izaći iz bolnice, nažalost desilo se drugačije… Kada je vidio da mu je došao kraj više nije bio u stanju, imamo oca Justina koji je bio sa njim cijelo vrijeme… Nije ostavio nikakav testament. Valjda je otac Justin vjerodostojniji od bilo koga. Ja o privatnoj poruci neću da govorim. Ne znam kako je to advokat Kavarić shvatio, on je bio u nekom kontaktu sa Davidovićem, kako su sve protumačili… I nećemo da govorimo o nečemu što je privatna poruka”, istakao je Joanikije.

On je za Novi TV kazao da kada arhijerej piše testament on izvršava jednu obavezu koja je uobičajena. “Ukoliko testament nije ostavio, onda se zna kakav je crkveni propis što se tiče njegove zaostavštine. Kada arhijerej piše testament ili posljednju oporuku, on je ostavlja u sefu u svojoj eparhiji ili kod nekog od povjerljivih ličnosti. To se obično zaključa, pod ključ je i ne otvara se do upokojena episkopa. Jednu kopiju dostavlja Svetom Arhijerejskom Sinodu. Testament mora da ima potpis, datum i naslov, da ima određenu formu i sadržinu, dakle toga testamenta nema”, rekao je Joanikije.

On je naveo da mitropolit Amfilohije “kakav je bio dinamičan čovjek nije vodio računa o sebi”.

“Njegovo djelo i zaostavština ne mogu da stanu na nekom papiriću… Možda bi nam bilo laganije i lakše da je ostavio testament. Crkveno pravilo se zna ukoliko nema testamenta”, rekao je on.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije