Connect with us

Društvo

JOANIKIJE: “Amfilohije se nije dao uloviti”

Published

on

Amfilohije se nije dao uloviti, pa su se mreže raspadale kao paučina, kazao je mitropolit Joanikije na liturgiji povodom godine od smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija. Saopštivši da liturgiji prisustvuju premijer, predsjednik Skupštine i poslanici Joanikije je kazao da se oni nijesu odvojili od naroda i da se nada da neće biti ograničeni zemaljskim interesima već da će se žrtvovati za narod

U sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici završena je Sveta zaupokojena liturgija i pomen na grobu Amfilohija. Liturgiji su prisustvovali Premijer Zdravko Krivokapić, predsjednik Skupštine Aleksa Bečić, ministri Aleksandar Stijović i Vesna Bratić, za koje je mitropolit kazao da su i dalje uz narod i da se nijesu odvojili.

“Nadam se i da neće, da će ostati sa svojim narodom i da će ispuniti sve ono što od njih narod očekuje. Narod sve gleda i kroz sve to gledamo i zavjet blaženopočivšeg mitropolita koji nas je učio da se odreknemo svake sebičnosti, da ne budeemo ljudi ograničeni svojim malim sitnim, zemaljskim interesima, nego da se žrtvujemo za svoju otadžbinu i budućnost našeg naroda”, kazao je Joanikije.

Joanikije istakao je da je Amfilohije nosio Hrista i duh njegov u srcu.

“Imali smo arhijereja koji je bio i ostao sasut blagodeti duha svetoga. Čovjeka takve ljubavi i revnosti da je sebe prinio Bogu kao žrtvu, a tako i našem narodu i svakom od nas pojedinačno”, kazao je mitropolit.

Dodao je da bi svako klonuo duhom u vrijeme kada je Amfilohije došao u Crnu Goru.

“Amfilohije se nije dao uloviti, pa su se mreže raspadale kao paučina. Trebalo je hrabrosti da se učini nešto od ispepeljene Crne Gore bezbožništva. Ali je on vjerovao i došao je da razgori oganj vjere”, kazao je Joanikije i dodao da je Amfilohije vratio Crnu Goru Hristu.

Foto: youtube/printscreen/ОстрогТвСтудио Foto: youtube/printscreen/ОстрогТвСтудио

Na Liturgiji su bili i lider SNP-a Vladimir Joković, lider Prave Marko Milačić, predsjednik opštine Herceg Novi Stevan Katić, kao i funkcioner Demokrata Boris Bogdanović.

Državni vrh u hramu u podgorici Državni vrh u hramu u podgorici

Među pristutnima u Hramu su i Aleksandar Damjanović i predsjednik opštine Budva Marko Carević.

Sa liturgije (Foto: rtcg.me) Sa liturgije (Foto: rtcg.me)

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije