Connect with us

Društvo

JOANIKIJE: Nije tačno da je osnivanje Episkopskog savjeta 2006. bio korak ka odvajanju Crkve u Crnoj Gori

Published

on

Joanikije (FOTO: Mitropolija)

Episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP), Joanikije je, komentarišući izjavu predsjednika Crne Gore u intervjuu agenciji Beta, da “živi za dan kada će se ustanoviti ko je uknjižavao crkvenu imovinu 90-ih godina i kasnije“, kazao da je Milo Đukanović čovjek za kojeg se piše i govori da ima najviše nezakonito stečene imovine u Crnoj Gori (i šire), a da hoće da provjerava kako je Crkva sticala imovinu za posljednjih osam vjekova. On je dodao da vjeruje predsjedniku da je htio da pomiri braću, ali “tako da Srba nestane”.

„Milo takođe kaže da je on htio da oslobodi Crkvu u Crnoj Gori od srpsko-crnogorskih podjela! On, koji je za tri decenije svoje vladavine istrajno i ostrašćeno zavađao i dijelio braću, rođake, komšije. Jedan te isti narod, s tim što se od 1945. godine, različito izjašnjavaju. Ruku na srce, vjerujem da ih je htio ”izmiriti”, ali tako da Srba nestane. Blaženopočivši Mitropolit Amfilohije je, naprotiv, svoju dušu i cijelo svoje srce založio da sav od Boga povjereni mu narod oslobodi od mržnje i nataloženih zabluda, podjela, brozomore i ostalih pošasti. Da svi budu slobodni i časni ljudi pa nek se izjašnjavaju po svojoj savjesti kako hoće. Mitropolitova vizija je bila sloboda i bratska sloga, a Milova teror i Goli Otok“, kaže se u izjavi Joanikija koju prenosi sajt Mitropolije crnogorsko-primorske.

On dodaje da je Đukanović čovjek bez osnovnih znanja iz istorije, „kome su vjera i duhovne vrijednosti nepoznate kategorije“.

„Dok je Mitropolit govorio o vaseljenskom jedinstvu i o neuništivom bogočovječanskom biću Crkve, Đukanović je razmišljao o raskolu u Crkvi koji bi je potjerao u nebiće i učinio marionetom njegove partije i ideologije. Jasno je da gajeći takvu namjeru u srcu nije mogao naučiti ni prvu lekciju iz vjeronauke. Đukanović je takođe pogrešno razumio da je osnivanje Episkopskog savjeta 2006. bio korak ka odvajanju Crkve u Crnoj Gori, ne shvatajući da je prva dužnost tog Savjeta čuvanje jedinstva Srpske Pravoslavne Crkve“, tvrdi Joanikije, uz opasku da je pokojni mitropolit predložio osnivanje pomenutog Savjeta, čime je dao veliki doprinos crkvenom jedinstvu, te da se sa Amfilohijem moglo razgovarati na različite teme, ali ne i o raskolu i odvajanju od svetosavskog trona.

„Kobna je bila greška gospodina Đukanovića što je povjerovao da može izmanipulisati Crkvu i ličnosti kakav je bio mitropolit Amfilohije. Bezuspješno je i sa nekom vrstom opsjednutosti ulagao veliki napor u taj ćorav posao. Blaženopočivšem nije dao mira dok je hodao po zemlji, a sada pokušava da ga svojim klevetama uznemiri i na onom svijetu. Đukanoviću ostavi već jednom Mitropolita na miru! On je na istini, a ti na laži!“, zaključuje Joanikije.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije