Connect with us

Društvo

Kačamak na ruski način

Published

on

Fama oko ”skupog kačamaka i popare” koja je zahvaljujući, prije svega, naporima posrnulog Javnog servisa, obilježila početak 2024. godine, pokazala je da su metode hibridnog rata svakodnevica u Crnoj Gori i da nijesu rezervisane samo za srpski tabloid Vijesti i online propagandna glasila BIA-e.

Kako smo već pisali, ako je suditi po objavama, kako na društvenim mrežama tako i u medijima, najveći problem sa kojim se Crna Gora susreće u prvim danima 2024. godine je izgleda, cijena kačamaka i popare u restoranu na Ski rizortu Kolašin 1450.

Naspram ove, kako je posrnuli RTCG nazvao, ”goruće teme”, u drugi plan su pali i ”nebitni društveni problemi” kao što su organizovani kriminal, korupcija, korumpirani ministri, nizak životni standard, ali i velikosrpska hegemonija koja se ispoljava preko takozvane SPC i profesionalnih Srba infiltriranih u strukture vlasti.

Kad kačamak postane tema broj 1 pored svih problema koje imamo sa kriminalom, korupcijom i velikosrpskim hegemonizmom, onda nešto nije u redu

Sve je počelo nakon što je na društvenoj mreži X izvjesni Darko Bulatović pisao o cijenama kačamaka i popare sa takvim ogorčenjem kao da će zbog tih cijena, u najmanju ruku, da propadne Crna Gora! Priča se raširila po društvenim mrežama, a zatim po liniji srpske Kontraobavještajne službe (KOS) populističko preživanje prihvatili su na žalost Javni servis i glasilo osnovano od strane srpskih vojno-obavještajnih službi Dan, da bi na kraju i glasila BIA-e nastavila sa propagandom. Za samo par dana smo došli u situaciju da čitava Crna Gora priča o ”skupom kačamaku i popari” i to u restoranu gdje niko nije obavezan da sjedne ako to ne želi!

Ruska propagandna škola

Sada, kada se prašina konačno slegla, i kad su građani Crne Gore shvatili da društveni i ekonomski poredak države nije ugrožen cijenama u jednom restoranu na Bjelasici, počinju da se naziru stvarni razlozi zbog kojih je lansirana takozvana ”afera skupi kačamak”.

Cijela Crna Gora je danima pričala o ”skupom kačamaku i popari” a sve je ličilo na slučaj koji se krajem prošle godine odigrao u Moskvi.

U Rusiji je krajem prošle godine izbio veliki problem kada je došlo do nestašice jaja, čak je i ruski predsjednik Vladimir Putin, onako zaokupljen agresijom na Ukrajinu, morao da nađe vremena i obrati se javnosti povodom problema nestašice jaja koja je prijetila da preraste u ozbiljan problem u, ionako, ekonomski uzdrmanoj Putinovoj Rusiji.

Nastja Ivlejeva, Filip Kirkorov i Žoržeta Martinović: Možda je Martinoviću, srpskim službama i RTCG bilo bolje da su lansirali neki seks-skandal da bi skrenuli pažnju sa ministrovih afera, a ne priču o kačamaku. Možda su mogli da pišu o ”džakuzi aferi” pojedinih visokih funkcionera Demokrata

Problem sa nestašicom jaja je bio toliko ozbiljan da je prijetio da ugrozi rejting Putina, koji je baš u tom periodu najavio kandidaturu za još jedan predsjednički mandat.

Međutim, tada kao iz vedra neba izbija skandal koji su zapadni mediji nazvali „Goli partigejt“ kad u javnosti dospijevaju fotografije ”skandalozne zabave” kojoj je prisustvovala moskovska elita među kojima su bili popularna ruska TV voditeljka i glumica Nastja Ivlejeva  i ruski pjevač Filip Kirkorov. Žurci na kojoj su gosti bili obnaženi ili polu-goli, prisustvovala je i „kumče“ Vladimira Putina, Ksenija Sobčak (42) – glavna TV ličnost i bivši Plejboj model. Svi su bili prinuđeni da upute ponižavajuće video izvinjenje zbog svog prisustva na hedonističkoj zabavi moskovskog visokog društva.

Kako je naknadno otkriveno, lično Vladimir Putin naredio je obračun protiv „razuzdanih“ veseljaka.

Iako se, kako saznajemo, slične ”obnažene žurke” odvijaju svakog vikenda širom Moskve na brojnim lokacijama, ova je bila specifična po tome što je imala propagandi potencijal, jer su u njoj učestvovale poznate ličnosti. Nakon izbijanja skandala koji je putinistička propaganda dovela do neslućenih razmjera, niko više nije pričao o nestašici jaja, ali ni o tome da je Rusija po prvi put počela da uvozi ovaj osnovni prehrambeni proizvod iz Kine. Propagandni spin je postigao svoj cilj!

Putinova škola dezniformacija stigla i do Javnog servisa

Kačamak i popara umjesto ruskih jaja

Upravo je princip po kome je lansirana priča o raskalašnoj žurci moskovskog džet-seta, poslužio domaćim saradnicima srpsko-ruskih obavještajno-bezbjednosnih struktura da propagandnim desantom skrenu pažnju sa gorućih tema koje je otvorio Portal Aktuelno.

Poznato je da naša medijska kuća posluje u okviru kompanije Ski risort Kolašin 1450, pa je sada jasno da je u ovom slučaju iskorišćen ruski propagandni metod da bi se skrenula pažnja sa tema koje je Portal Aktuelno otvorio posljednjih mjeseci, ali i onih kojima se bavimo posljednjih godina.

”Takozvani slučaj ‘skupi kačamak’ je ruski recept koji koriste i srpske službe da od krajnje benignog događaja prave ‘goruću temu’ da bi skrenule pažnju sa tema kao što su – posjeta visokih funkcionera vlasti Banjaluci i proslavi neustavnog dana Republike Srpske, tenzije u vlasti na relaciji Milojko Spajić  Jakov Milatović, afera Vladimir Martinović koja već ljulja izvršnu vlast. Suština je da su određeni politički krugovi iskoristili propagandne kanale srpskih službi, po ruskom metodu, da bi postigli svoje ciljeve u Crnoj Gori. Recept je ruski, a kuvari srpski”, rekli su naši izvori.

Stoga nije ni čudo što se u priču uključila i kontroverzna kompanija Bemax, koja se odavno povezuje sa srpskom BIA-om. Bivši pripravnik Bemaxa Vasilije Čarapić takođe se osvrnuo na slučaj ”skupi kačamak” i zaprijetio da će ”odmah nakon praznika revidirati cijenu koju plaćaju za zakup zemlje”, misleći valjda na one koji služe ”skupi kačamak i poparu”. Čarapić je poznat po vezama sa kontroverznom građevinskom kompanijom Bemax za koju je radio od oktobra 2014. godine do avgusta 2016. godine.

On je u ovoj kompaniji koja važi za epicentar kriminalno-koruptivnih radnji, prije svega šverca cigareta i narkotika, u tom periodu radio kao referent za pravne poslove i to mu je prvi radni angažman nakon svršetka Pravnog fakulteta Univerziteta Mediterana.

Vasilije Čarapić i Miloš Vuković: Što da se priča o Bemax kriminalu, korumpiranim ministrima i sukobu u PES-u kad može o ”skupom kačamaku i popari”

Na talasu rusko-srpske propagande ”jahao” je i prijatelj Jakova Milatovića i Milojka Spajića, izvršni direktor Fidelity consultinga Miloš Vuković koji je na društvenim mrežama iznio  čitavu ”analizu” o tome koliko bi četvoročlanu porodicu trebalo da košta jedan dan na skijalištu.

RTCG predvodio hajku da bi odbranili korumpiranog Martinovića

Ono što je najžalosnije u ovoj priči je što je inicijator i glavni nosilac ove srpsko-ruske propagndne hajke bio RTCG, ”javni servis svih građana”, koji je zauzeo senzacionalistički pristup i krajnje tabloidno, udarnički izvještavao o ”skupom kačamaku”, pored mnogih gorućih tema koje opterećuju crnogorsko društvo. To nije začuđujuće nakon svih kontroverzi koje su povezane sa ovom medijskom kućom od kad je na njenom čelu Boris Raonić, medijski diletant bez dana radnog staža u novinarstvu, i na čelu portala Marko Vešović koji je kao bivši novinar Dana potpisivao samo ”odabrane” propagandne uratke koji su stizali direktno iz srpskih službi, prije svega tadašnjeg KOS-a.

Kako smo već pisali, sumnja se da je sve naručeno od određenih političkih krugova iz vlasti, a sumnje su prije nekoliko dana potpuno otklonjene.

Operacija im ipak nije uspjela: Plan je bio skrenuti pažnju sa afera jeftinim propagandnim trikovima i ”oprati” korumpiranog Martinvoića kroz naručeni intervju

RTCG je prije dva dana objavio očigledno naručeni intervju kontroverznog ministra turizma ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimira Martinovića, koji je ogrezao u aferama. U naručenom intervjuu Martinovića nijesu pitali ni o jednoj aferi o kojima crnogorska javnost bruji već mjesecima, a koje su odavno zrele da budu ispitane od nadležnih pravosudnih organa.

Posrnuli javni servis nije interesovalo ništa od onoga o čemu Portal Aktuelno piše – razrovani Kolašin, raskopane ulice, grad bez vodovoda, kanalizacije, garaže, ali sa najvećim naknadama za komunalno opremanje u državi. Tema nijesu bile ni kontroverze oko projekta vodosnabdijevanja i osnježavanja Kolašina i ski centara Kolašin 1450 i 1600, ali ni afera koja je ”proslavila” Martinovića vezana za nelegalnu sječu šume. Takođe tema intervjua nijesu bile ni kontroverze koje su vezane za dodjelu ugovora za sanaciju seoskih puteva i zapošljavanju uže i šire familije.

Kad lice bez dana novinarskog staža kao što je Boris Raonić dođe na čelo RTCG-a, onda su cijene kačamaka u jednom restoranu ”goruća tema”. Sa druge strane za Javni servis, goruća tema nijesu korupcija pojedinih ministara, velikosrpski hegemonizam, kriminal, milioni izdvojeni za parapolitičku organizaciju kao što je SPC…

Sa druge strane za RTCG ”goruća tema” bile su cijene kačamaka u restoranu Ski risorta Kolašin 1450, a sada je jasno da je to interesovanje ”pumpano”, samo zato što su politički krugovi bliski trenutnoj vlasti željeli da skrenu pažnju sa Martinovićevih afera. Ostali ‘lešinari’ povezani sa srpsko-ruskim obavještajnim strukturama, uključujući kontroverzni Bemax, samo su vidjeli priliku da se ‘nakače’ i pokušaju da diskredituju naše pisanje na veoma maliciozan, ali nadasve glup način.

Međutim, ovim ko zna kojim po redu podlim propagandnim desantom, samo su dodatno učvrstili Portal Aktuelno, koji je postao zadnja linija odbrane Crne Gore od kriminala i korupcije koja razjeda i Spajićevu Vladu, kao i velikosrpsko-svetosavskog hegemonizma.

Uredništvo Portala Aktuelno

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije