Povežite se sa nama

Društvo

KAD ZAKONI (NE) VAŽE: ,,Nesnalaženje“ ministarke Injac državu košta stotine hiljada eura

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Upitana zbog čega je mimo odluke Savjeta za odbranu i bezbjednost na mjesto državnog sekretara postavila potpukovnika Mališića, aktivnog oficira, ministarka Injac je, u ispovijesti na Televiziji Vijesti, priznala da je riječ ,,o nesnalaženju“ i da je ,,nenamjerno kršila Ustav“. Samo nekoliko dana kasnije, opet kršeći Ustav, ministarka je imenovala potpukovnika Goranovića na mjesto šefa OBD-a. Pobjeda otkriva da više od 100 zaposlenih u Vojsci Crne Gore bez zakonskog osnova mjesecima prima platu iako im je istekao jednogodišnji ugovor, a Ministarstvo nije sklopilo nove…

U službi Vojske Crne Gore mjesecima rade i primaju platu oficiri, podoficiri i vojnici po ugovoru iako je mnogima od njih istekao ugovor još krajem jula i avgusta ove godine, saznaje Pobjeda iz više izvora iz Ministarstva odbrane Crne Gore. Iz Ministarstva odbrane, kojim rukovodi Olivera Injac, nijesu objasnili razloge zbog čega se, mimo zakona, isplaćuju plate vojnicima i tako nanosi šteta od više stotina hiljada eura državnom budžetu.

Shodno potrebama službe i planovima Vojske Crne Gore, bivše rukovodstvo Ministarstva odbrane je u periodu od jula do septembra prošle godine primilo više od 200 osoba po ugovoru na period od godinu, na osnovu člana 50 Zakona o Vojsci Crne Gore.

No, prema informacijama našeg lista, od dvjesta ljudi koji su angažovani po ugovoru, sa više od stotinu nije potpisan novi ugovor, iako je nekima istekao ugovorni rok prije više od tri mjeseca!

 

ŠTETA ZA DRŽAVU

Teško je razumjeti neažurnost pravne službe Ministarstva odbrane, tim prije jer su zapošljeni po ugovoru, shodno zakonu, predali molbe za produženje službe, što znači da postoje prijedlozi njihovih pretpostavljenih za njihovo dalje angažovanje u Vojsci Crne Gore.

Zašto sa ,,ugovorcima“ nije potpisan ugovor o produženju službe u Vojsci Crne Gore ili, zbog čega nijesu, ako zaista postoji potreba službe, zapošljeni na neodređeno?

Svi ti oficiri i podoficiri, bez pravnog osnova, odnosno potpisanog ugovora, mjesecima dolaze na posao i, po osnovu radnih lista prisutnosti, redovno im se obračunava i isplaćuje zarada.

Prema podacima Ministarstva odbrane, prosječna oficirska plata u Vojsci Crne Gore iznosi 835,34 eura, podoficirska 579,75. Vojnici po ugovoru u prosjeku dobijaju 462,19 eura mjesečno, ali zavisno od pozicije na koju su postavljeni i stepena obrazovanja nadoknade mogu biti i do nivoa oficirske plate.

Upravo ovi podaci govore o razmjerama štete po državni budžet zbog nepoštovanja zakona.

– Ne postoji pravni osnov za isplatu zarade za ova lica, nije potpisan novi ugovor, a prošli je istekao, pa su nezakonitom isplatom zarada ministarka Olivera Injac i vrh menadžmenta Ministarstva odbrane, napravili štetu budžetu Crne Gore od oko 300.000 eura – kaže izvor Pobjede iz Ministarstva odbrane.

 

,,KREATIVNO“ ČITANJE ZAKONA

Članom 147 Zakona o Vojsci Crne Gore precizno je propisan postupak prestanka službe u Vojsci, kao i rok u kome se ovaj postupak prestanka službe mora pokrenuti, odnosno, mjesec dana prije isteka ugovora mora se pokrenuti postupak za prestanak u službi u Vojsci.

Zapisano je da postupak za prestanak službe pokreće, po službenoj dužnosti, pretpostavljeni na položaju komandira bataljona, njemu ravnog ili višeg položaja, u roku od osam dana od dana kada je nastao razlog za prestanak službe ili saznanja o postojanju razloga.

U slučaju kada je riječ o prijedlogu za prestanak službe licu po ugovoru, onda je prijedlog o prestanku službe neophodno učiniti – ,,mjesec dana prije isteka ugovorenog roka“.

Moglo bi se reći da je u slučaju ,,ugovoraca“ u Vojsci zatajila pravna služba Ministarstva odbrane i da se tako potkrala greška. Pitanje je, samo, da li je u pitanju nenamjerna ili namjerna greška.

Ministarka odbrane je do sada imala niz ogrješenja o ustavne norme prilikom angažovanja oficira, ali i brojna postavljenja kada je posredno koristila određene zakonske norme da bi ostvarila vlastite kadrovske naume.

 

,,NENAMJERNA GREŠKA“

 

Upitana zbog čega je, mimo odluke Savjeta za odbranu i bezbjednost, na mjesto državnog sekretara postavila Veljka Mališića, aktivnog oficira, ministarka Injac je prije tri sedmice, u ispovijesti na Televiziji Vijesti, priznala da je riječ ,,o nesnalaženju“ i da je ,,nenamjerno kršila Ustav“.

Samo nekoliko dana od tog javnog priznanja, ministarka odbrane je, opet kršeći Ustav na isti način, imenovala potpukovnika Todora Goranovića na poziciju šefa OBD-a, o čemu je Pobjeda pisala.

Danas naš list danas otkriva novo ogrješenje o propise – da više od 100 zaposlenih u Vojsci Crne Gore bez zakonskog osnova prima platu iako im je istekao jednogodišnji ugovor…

Pitanje je sada da li će ministarka Injac i njen tim ponovo ,,kreativno tumačiti“ zakone, retroaktivno zaključiti ugovore o produženju službe u Vojsci CG i time pokušati da prikriju nepravilnosti.

Ili će sve biti ocijenjeno kao ,,nenamjerna greška“, a mediji koji o tome budu obavještavali okvalifikovani kao nedobronamjerni kritizeri. Mora se priznati, za sada je ministarka Olivera Injac imala svu zaštitu vlasti.

Iako su protiv nje podnijete tri krivične prijave za zloupotrebu položaja i nezakonita postavljenja službenika u svom resoru, premda postoji zahtjev za kontrolno saslušanje u parlamentu, ministarka odbrane još nije pozvana da se pojavi pred Odborom za odbranu i bezbjednost i obrazloži sve svoje ,,nenamjerne greške“.

Ne postoji pravni osnov za isplatu zarade za ova lica, nije potpisan novi ugovor, a prošli je istekao, pa su nezakonitom isplatom zarada ministarka Olivera Injac i vrh menadžmenta Ministarstva odbrane, napravili štetu budžetu Crne Gore od oko 300.000 eura, kaže izvor Pobjede iz Ministarstva odbrane.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Sponzor

Najčitanije