Connect with us

Društvo

KANDIDATURA: I Suzana Mugoša bi da bude VDT

Published

on

Sudija Specijalnog odjeljenja Višeg suda u Podgorici Suzana Mugoša, koja je donijela prvostepenu presudu u slučaju “državni udar”, predala je kandidaturu aktuelnom sazivu Tužilačkog savjeta i tako se uključila u trku za novog vrhovnog državnog tužioca, čije mjesto je ostalo upražnjeno od 10. juna 2021. godine, kada je dugogodišnji VDT Ivica Stanković otišao u penziju.

Osim Mugoše, prijavu je dostavio i aktuelni vršilac dužnosti VDT-a Dražen Burić, koji je godinama bio i Stankovićev zamjenik u Vrhovnom državnom tužilaštvu, nakon čega je dobio i povjerenje odlazećeg saziva Tužilačkog savjeta da do izbora novog vrhovnog državnog tužioca rukovodi tužilačkom organizacijom.

Želju da se uključi u trku za novog VDT-a nije izgubio advokat Aleksandar Kovačević, koji je tokom prošlog postupka izbora VDT-a, početkom aprila ove godine, bio kandidat Tužilačkog savjeta, ali taj predlog nikada nije ni stigao do Skupštine jer je 12. juna stupio na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu, kojim su obustavljeni svi dotadašnji postupci izbora u tužilaštvu.

Kandidaturu na konkursu Tužilačkog savjeta dostavio je i službenik Uprave policije Vladimir Delević, koji je tokom prošlog postupka za VDT-a, bio protivkandidat advokatu Kovačeviću.

”Očekujem da se ovaj put postupak izbora novog VDT-a okonča po zakonskoj proceduri, te da predlog Tužilačkog savjeta i stigne do poslanika, koji treba da donesu konačnu odluku”, kazao je kratko Kovačević.

Odlazeći Tužilački savjet uprkos ranijem stavu skupštinskog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu da se prošli postupak izbora VDT-a obustavi i primijeni član 184a izmijenjenog zakona je na vanrednoj sjednici 22. juna odlučio da raspiše novi javni poziv za popunjavanje najvažnije pozicije u tužilaštvu.

Tužilački savjet je tada naveo da je takvu odluku donio “u cilju blagovremenog, efikasnog i zakonitog postupanja”, te da su takav stav zauzeli “polazeći Ustavom i zakonom propisanih nadležnosti TS-a”.

TS je podnio i inicijativu Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti pojedinih odredbi izmjena zakona, tražeći i da se do konačne odluke tog suda obustavi njegova primjena.

Potez odlazećeg TS-a tog dana razljutio je vicepremijera Dritana Abazovića koji je konstatovao da TS u tehničkom mandatu “hoće silom na sramotu da izabere ljude, koji će uskoro, vjerovatno, biti smijenjeni”. On je tada apelovao na njih da to ne rade, navodeći da u TS-u ima onih “koji nijesu daleko od toga da budu procesuirani”.

Paralelno sa izborima TS-a i Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu bavi se izborom ljudi, koji će sjedjeti u novom TS-u, čiji početak rada se očekuje na jesen.

Juče su održali konsultativno saslušanje dvoje kandidata iz civilnog sektora, koji su se prijavili za članstvo u Tužilačkom savjetu – predsjednika Upravnog odbora Instituta alternativa Steva Muka i pravnu savjetnicu u Centru za građansko obrazovanje (CGO) Snežanu Kaluđerović.

Pred Odborom za politički sistem, pravosuđe i upravu okončano je i konsultativno saslušanje 16 kandidata, koji bi u novom TS-u trebalo da popune četiri mjesta iz reda uglednih pravnika.

Odbor će u četvrtak održati i kontrolno saslušanje v.d. VDT-a Dražena Burića, koji će biti ispitan u vezi sa posebnim izvještajima o radu ali i zbog odluke TS-a da uprkos stavu skupštinskog odbora raspiše brojne oglase za izbor rukovodilaca i napredovanje tužilaca u tužilačkoj organizaciji. Plan je da poslanici Burića pitaju kako u tužilaštvu teče primjena člana 184 a izmijenjenog zakona, kako bi se vidjelo šta je urađeno sa listom kandidata/tužilaca koji će popuniti novi TS iz redova tužilaštva.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije