Povežite se sa nama

Društvo

KAŠĆELAN SPAJIĆU I MILATOVIĆU: Predlogom budžeta se grubo krše prava Prijestonice

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Gradonačelnik Aleksandar Kašćelan uputio je pismo premijeru Zdravku Krivokapiću i ministru finansija i socijalnog staranja Milojku Spajiću u kojem ih upozorava da se predlogom kapitalnog budžeta za narednu godinu grubo krše prava Prijestonice Cetinje, koja joj pripadaju shodno zakonu

Iz Prijestonice Cetinje su rekli da su već godinu u stalnoj komunikaciji sa Ministarstvom finansija i socijalnog staranja i sa Upravom javnih radova vezano za sve aspekte kapitalnog budžeta koji joj po osnovu Zakona o Prijestonici pripada.

Kašćelan je u pismu poslatom u ponedjejlak posebno ukazao na to da se Predlogom kapitalnog budžeta nameću Prijestonici, kao i prošle godine, obaveze koje nije preuzela ugovorom o izgradnji fudbalskog stadiona na Cetinju.

“Naime, Predlogom zakona o budžetu za narednu godinu, na programu Industrijski i regionalni razvoj, odnosno u potprogramu Razvojni projekti Prijestonice Cetinje, za izgradnju fudbalskog stadiona na Cetinju opredijeljen je iznos od 2,23 miliona EUR, što nije u skladu sa ugovorom o realizaciji projekta Izgradnja fudbalskog stadiona na Cetinju od 2014. godine, i aneksom ugovora od 2017. godine, potpisanog između Vlade, Prijestonice Cetinje i Fudbalskog saveza Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

Kašćelan je više puta u pisanoj i neposrednoj komunikaciji saopštio predstavnicima Vlade da Programom razvoja Prijestonice Cetinje za narednu godinu nijesu predviđena sredstva za fudbalski stadion, već da su opredijeljena ovogodišnjim (shodno ugovoru) i da su ispunjeni svi uslovi za njihovo namjensko trošnje.

Ovaj stav Kašćelan je predočio i članovima Senata na sjednici na kojoj je usvojen Program razvoja za narednu godinu.

U pismu premijeru i ministru finansija Kašćelan je naveo i da Predlogom kapitalnog budžeta nije opredijeljen iznos sredstava koji omogućuje realizaciju projekata iz Programa razvoja za narednu godinu, jer je opredijeljen iznos od 3,9 miliona EUR.

Kašćelan je od Krivokapića i Spajića tražio da se izvrši korekcija i izmijeni pozicija Razvojni projekti Prijestonice Cetinje prema Zakonu o Prijestonici i opredijeli sedam miliona EUR, saglasno Programu razvoja koji je usvojio Senat Prijestonice, u kojem uz Spajića sjede još dva člana Vlade.

“Podsjećamo i da se pitanjem budžeta lokalnih uprava za narednu godinu bavila i Zajednica opština Crne Gore, u kojoj Prijestonica Cetinje aktivno učestvuje, a koja je na više sastanaka sa različitim akterima, pa i sa ministrom Spaićem, pokretala ovo značajno pitanje za lokalne samouprave”, navodi se u saopštenju.

Dodatno sa sadržajem pisma, Kašćelan je upoznao i Klub poslanika Demokratske partije socijalista u Skupštini, kako bi se i sa tog nivoa pokušalo uticati na donosioce odluka da izvrše intervencije na kapitalni budžet prije donošenja konačne odluke.

“Još jednom apelujemo na sve političke aktere na lokalnom i nacionalnom nivou da ostave po strani pojedinačne partijske interese prilikom odlučivanja o pitanjima koja se tiču građana, te da uvijek zajedno, sinergijski, djelujemo i radimo u opštem interesu. Ovo je posebno važno za lokalne sredine, u kojima se svi politički akteri bave istim lokalnim temama koje se tiču svih građana”, zaključuje se u saopštenju.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
1 Komentar
Prijava
Notifikacija
guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
RIR
RIR
18.12.2021. 20:05

Nece dugo ova druzina ,bezakonje sprovoditi , imaju adio od SNP ,URE ,manjina CG ,Lajčaka ,Eskobara.i dr –ubrzo ce NE zlatni glas , nego zlatni hor…
da ih najzad poćera za sva vremena…
/nekoga bogami i u Spuž …/

Sponzor

Najčitanije