Connect with us

Crna Hronika

KATNIĆ: Spreman sam da podnesem ostavku

Published

on

Na proširenoj sjednici Vrhovnog državnog tužilaštva, na kojoj se raspravljalo o najavljenim izmjenama Zakona o Državnom tužilaštvu i Zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu, diskutujući o toj temi, između ostalog, izjavio sam da sam spreman da podnesem ostavku, u slučaju da podnosioci inicijative za donošenje ovih zakona odustanu od iste, i da se obavežu da istu neće podnositi do isteka mandata ovog skupštinskog saziva, kazao je danas glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, saopšteno je iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

“10.februara 2021.godine, vodio sam službeni razgovor sa predsjednikom Vlade Crne Gore, Zdravkom Krivokapićem koji me je, tom prilikom, obavijestio da bi, u slučaju podnošenja moje ostavke, poslanici Demokrata i URE odustali od predloga za izmjenu Zakona o Državnom tužilaštvu i Zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu”, istakao je Katnić.

On je dodao da za izmjenu ovih zakona nema ustavnog osnova, jer se zakoni mijenjaju kada je potrebno, a zbog izmijenjenih okolnosti koje ovi zakoni regulišu, iste promijeniti u cjelini ili u njihovom većem dijelu.

“Cilj ovih izmjena je diskriminacija, prije svega glavnog specijalnog tužioca, a potom i specijalnih tužilaca. Ovi zakoni nemaju za cilj poboljšanje uslova i stvaranje organizacionih i drugih pretpostavki za obavljanje tužilačke funkcije, već obračun sa “nepodobnim” tužiocima, suprotno ustavnim i zakonskim i opštecivilizacijskim dostignućima, a radi direktnog miješanja političkih struktura i uticaja na odlučivanje i rad tužilačke organizacije”, rekao je Katnić.

Po njegovim riječima, postojeći zakoni prošli su sve procedure i usaglašeni su sa najboljim evropskim standardima i njihova rješenja su među najboljim zakonskim rješenjima današnje Evrope.

“No, nezavisno od svega prethodno navedenog, spreman sam da podnesem ostavku na funkciju glavnog specijalnog tužioca, što obuhvata i neprihvatanje funkcije specijalnog tužioca u tužilaštvu, na što po zakonu imam pravo u slučaju prestanka funkcije, kao i neprijavljivanje na konkurs ili slično ni za jednu drugu funkciju u državnim organima, pod uslovom da predsjednik Demokrata, gospodin Bečić i predsjednik URE, gospodin Abazović, potpišu pisanu izjavu i javno se obavežu da neće, tokom mandata ove Skupštine, niti tražiti, niti na čije drugo traženje, njihovi poslanički klubovi staviti u skupštinsku proceduru pomenute zakone, kao i da se obavežu da neće do isteka mandata, Tužilačkom savjetu mijenjati njegov personalni sastav, niti pak mijenjati personalni sastav i organizaciju Specijalnog policijskog odjeljenja, niti organizaciju i sastav Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala”, poručio je Katnić.

On je građanima Crne Gore poručio da ovo radi radi postizanja, po njegovom bezrezervnom uvjerenju, cilja za koji se, kako tvrdi borio sve ove godine.

“To je da najbolji državni organi i pojedinci u njima, ostanu na liniji borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, te da pravda zakuca na svačija vrata”, zaključio je Katnić.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije