Connect with us

Društvo

KAVARIĆ: Apel roditeljima da vakcinišu djecu protiv morbila

Published

on

Dr Kavarić (FOTO: AntenaM)

U toku pandemije korona virusa, vakcinacija djece MMR vakcinom bila je u značajnom padu. Sve manji broj vakcinisane djece MMR vakcinom mogao bi dovesti do pojave epidemije malih boginja, što bi dodatno usložilo već složenu epidemiološku situaciju zbog korone.

MMR vakcina štiti protiv tri virusne bolesti malih boginja, rubeole i zaušaka.

Sagovornici Dana ističu da bi u narednom periodu trebalo aktivnije sprovoditi kampanju za vakcinaciju ovom vakcinom, kako bi se zdravlje djece što bolje očuvalo. Vakcinacija djece ostalim vakcinama odvijala se uglavnom normalno.

Predsjednik Asocijacije za preventivnu pedijatriju Nebojša Kavarić kaže da korona nije značajnije uticala na redovnu vakcinaciju, tako da se procenat obuhvata dobro održava za sve vakcine, osim MMR, koja ima pad.

“Najvjerovatnije kao kolateralni efekat neizvjesnosti i nedostatka efektnije promocije značaja MMR imunizacije, a kao posljedica prepunjenosti medijskog prostora informacijama o kovidu. Znamo da je 2020. godište čak 90 odsto vakcinisano pentaksimom, petovalentnom vakcinom koja se daje u prvoj godini, dok imamo pad revakcine zbog MMR koja se odlaže, praktično iz navedenih, nepotrebnih razloga”, ocijenio je Kavarić.

On je apelovao na sve roditelje da što prije odvedu svoje mališane na MMR vakcinaciju.

“Kao Asocijacija za preventivnu pedijatriju Crne Gore, u naše i u ime Evropske pedijatrijske akademije pozivamo i ohrabrujemo roditelje da vakcinišu i time zaštite i sačuvaju i zdravlje i živote svoje djece. Kao pedijatar ne mogu ni u najcrnjim mislima da zamislim tragediju pojave epidemije morbila u postojećoj epidemiji. Što se učenika tiče, zbog ranije prakse da se sistematski pregledi i imunizacija vrše u školama, što je u ovim epidemiološkim uslovima onemogućeno, ove godine bi se i imunizacija i sistematski pregledi završnih razreda osnovne i srednje škole mogli bezbjedno organizovati kod izabranih pedijatara, što će, uvjeren sam, biti i ovogodišnja praksa. Kada je riječ o djeci koja su preboljela kovid, imunizacija redovnim vakcinama vrši se 30 dana nakon izlečenja”, objašnjava Kavarić.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije