Connect with us

Društvo

KAVARIĆ: Otpustiti ljekara zbog administrativne greške veliki grijeh, iz namjere je monstruozno

Published

on

Kavarić

”Još nijesmo došli do scenarija iz Bergama, ali strahujem da svako tome vrtoglavo doprinosi”, rekao je govoreći u ”Drugačijoj radio vezi” o epidemiološkoj sitiaciji u Crnoj Gori ljekar i doskorašnji direktor podgoričkog Doma zdravlja Nebojša Kavarić.

”Težina i nivo odgovornosti ide hijerarhijom, od najmanjeg ka najvećemu. Građani se trenutno ponašaju vrlo komotno, mogu čak reći i vrlo konfuzno. Kako raste nivo odgovornosti, i krivična i svaka druga odgovornost je jako prisutna, srazmjerno onome šta ste uradili, koliko se zalažete”, rekao je Kavarić.

Komentarišući činjenicu da sve više građana potencira krivičnu i drugu odgovornost onih koji sada donose odluke u vezi sa epidemiološkom situacijom, te odgovarajući na pitanje da li bi, u vezi sa tim, strahovao da je na njihovom mjestu, Kavarić kaže da svako treba dobro da razmisli i o tome da je ovaj i svaki trenutak prolazan.

”I da će doći trernutak da će neko preispitivati sve što smo uradili, i ja kao direktor Doma zdravlja, i neko kao ministar i neko kao koordinator. Apelujem na svakoga da u trenutku donošenja odluka misli na taj dan, kada će neko pitati zašto ste uradili ovo ili ono!? Ono što je sada značajnije je da se upitaju u ovom trenutku šta rade ili šta radimo ili ćemo uraditi ljudima koji će u međuvremenu biti inficirani”, rekao je Kavarić.

On podsjeća na raniji stav struke o zaključavanju.

”Nekoliko puta sam u prethodnom periodu predlagao kompletan ‘lokdaun’, zatvaranje spolja i unutra. Znači vraćanje martovskog scenarija, koji je bio u Crnoj Gori na početku krize. Kompletno zaključavanje, koje je najavljivano, svakako podrazumijeva i spoljne i unutrašnje granice. Ako vas kriza i epidemija preuzme, ako ona upravlja sistemom, onda su rezultati katastrofalni”, upozorio je Kavarić.

Komentarišući zahtjev za pomoć koju je ministar vanjskih poslova zatražio od NATO-a i EU, te kako u tom kontekstu gleda na slanje domaćih ljekara koji mogu pomoći šalju “na klupu”, Kavarić je rekao da je otpuštanje ljekara ako je administrativna greška veliki grijeh, a ako je namjena greška onda je to monstruozno.

”U ovom trenutku sklanjate profesionalce sa referencama i u liječlnju i u rukovođenju i u sprovođenju mjera. Profesionalni integritet svakog od nas garantuje, u ovim okolnostima, ogroman doprinos. Medalje, ako se budu nekad dijelile, dijeliće se na kraju, ne sad. Sad nam treba svako”, poručio je Kavarić.

Kavarić, koji je budući čelnik Komisije za zaštitu i unapređenje zdravlja građana u Podgorici, kaže da je zadatak tog tijela da pomogne u sagledavanju stanja na području Glavnog grada.

”Poseban plan i komunikacija mora biti kada je u pitanju Glavni grad, prosto zato što polovina stanovnika Crne Gore živi ovdje”, rekao je Kavarić.

Na pitanje da li očekuje da podrška Komisiji stigne i od novog direktora podgoričkog Doma zdravlja, Kavarić je odgovorio potvrdno.

”Obaveza svakoga je da mora tražiti saradnju i da prihvati sve što je u korist zaštite zdravlja i života građana. Ni institucionalno, pretpostavljam ni personalno, niko ne smije dozvoliti sebi tu slobodu da se liši bilo čega što može da doprinese unapređenju i zaštiti zdravlja i života građana”, kazao je Kavarić u ”Drugačijoj radio vezi”.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije