Connect with us

Društvo

KCCG PROMAŠIO TEMU: “Kosovka devojka” je plagijat

Published

on

Klinički centar Crne Gore i jedan ljekar koji je u Crnu Goru svojevremeno stigao sa Kosova, slavodobitno su jutros objavili da je slika “Kosovka devojka” vraćena u hol Urgentnog centra, gdje se nalazila do renoviranja 2016. godine.

Konsultovali smo stručnjake i saznali: bakar kao materijal za pomenutu sliku nema nikakvu  vrijednost jer kovani bakar nije umjetnička već zanatska disciplina i koristi se uglavnom za izradu upotrebnih predmeta kao sto su tepsije, džezva i sl.

Bakreni rad je kopija slike iz 1879. koju je naručio Nikola I Petrović i zove se “Sestra s Vučjeg dola” koju je naslikao hrvatsko-francuski slikar Ferdo Kikerec 1879. godine.

Nakon okupacije Crne Gore od strane Srbije 1919. godine slikar Uroš Predić je “iskopirao” ovu sliku da bi napravio svoje djelo “Kosovka devojka”.

Potcjenjivanje gradjana, struke i fakata od strane propagatora anticrnogorstva se nastavlja, a plagijatori, ne samo u sferi umjetnosti, očito nastavljaju svoj asimilatorski pir.

1 Comment

1 Komentar

  1. Vojvoda Moracki

    28.06.2021. at 11:25

    Izvinjavam se urednistvu, ali slika Ferda Kikereca se zove “Kosovka djevojka” i nastala je 1879. godine i nalazi se u Hrvatskom povijesnom muzeju. Inace je nastala u ciklusu Kikerecovog stvaralastva pod nazivom “Kosovo” a povodom 500 godisnjice Boja na Kosovu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije