Connect with us

Društvo

KINEZI ZAIGRALI CRNOGORSKO KOLO: Trebalo je mnogo vježbe

Published

on

Foto: Mina

Na tradicionalnoj manifestaciji Gala, koja je povodom Nove godine održana u kineskom gradu Kunshanu u provinciji Jiangsu, izvedeno je i crnogorsko kolo.

Kako javlja novinarka Yu Xi, koja za agenciju MINA izvještava iz Pekinga, riječ je o najvećem kulturno- umjetničkom događaju u okviru mehanizma saradnje između Kine i 17 zemalja centralnoistočne Evrope.

Događaju su prisustvovali Qin Gang, zamjenik ministra vanjskih poslova Kine, Huo Yuzhen, ambasadorka za saradnju 17+1 i predstavnici diplomatskog kora 17 zemalja, među kojima i ambasador Crne Gore u Kini, Darko Pajović i prvi sekretar crnogorske ambasade Damir Šabanović.

Kako je naveo profesor Jiang Tiehong, zamjenik direktora Koledža za ples Univerziteta Minzu čiji su studenti izveli crnogorske igre u Gali, nije bilo lako da oni za kratko vrijeme nauče crnogorsko kolo, ali su bili vrlo marljivi i odgovorni.

„Ples u Crnoj Gori i regionu uglavnom podrazumijeva pokrete nogama, što je velika razlika u odnosu na kineski ples, što je najteže za naše plesače, ali nakon upornog učenja i vježbe mogu reći da smo zadovoljni njihove današnje predstave“, kazao je Jiang.

Prema njegovim riječima, iako nošnja plesača nije mogla biti potpuno ista kao prava crnogorska, bila je je prepoznatljiva i trudili su se da bude što sličnija originalnoj.

Kako je najavljeno, dan poslje Gale, u Kunshanu će biti održani i poslovni događaji koji će zemljama regiona pružiti više mogućnost za buduću praktičnu saradnju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije