Connect with us

Društvo

KLASIĆ: Ratnim zločinima treba da se bave sudovi, a ne Leposavićeva komisija

Published

on

Ukoliko postoje znanja o ratnim zločinima, genocidnim namjerama, zločinima protiv čovječnosti – onda se time trebaju baviti redovna tijela pravosuđa i sudovi u kojima ti zločini ne zastarijevaju, a ne komisija koja teško da može biti nepristrasna u donošenju odluku – ocijenio je u razgovoru za Pobjedu hrvatski istoričar Hrvoje Klasić.

Osim izjava o Srebrenici koje su izazvale reakciju domaće i međunarodne javnosti, ministar pravde Vladimir Leposavić najavio je tokom sjednice premijerskog sata i formiranje komisije za istinu i pomirenje, koja će, prema zamisli ministra Leposavića, imati zadatak da utvrdi „pojedinačne i kolektivne slučajeve u kojima su, bez obzira na ideološku, nacionalnu ili političku pripadnost, pojedinci ili grupe pretrpjeli grubo kršenje ili oduzimanje nekog iz grupe prava na život, slobodu ili imovinu“

Komentarišući ovakvu inicijativu, Klasić kaže da se protivi svakoj takvoj komisiji za otkrivanje istine, „posebno povijesne istine koje inicira bilo koja država“. Crnogorski istoričar Adnan Prekić smatra da svaka ideja o formiranju komisije koja bi imala zadatak da kompleksne istorijske procese svede na nivo političkog kompromisa, nije ništa drugo nego klasični istorijski revizionizam, naučno neutemeljen i akademski neprihvatljiv.

– U konktetnom slučaju, ja bih na mjestu Vlade Crne Gore povećao budžet za naučna istraživanja. Neka naprave popis tema koje su kontroverzne, sporne i neka daju crnogorskim, ali i ne samo crnogorskim istraživačima da se tim temama bave i na temelju toga da se organizuju okrugli stolovi i da se o tim temama raspravlja objektivno, nespristasno i na temelju argumenta – rekao je Klasić za Pobjedu.

Leposavić u pojašnjenju o budućem radu komisije, kaže da je cilj ovog tijela da u centar interesovanja stavi pojedinca, tj. slobodnog građanina.

-Tj. da iskaže priznanje svakom takvom čovjeku koji je svoju ličnost, slobodu, prirodna prava ili uvjerenja, branio od nastraja i zloupotrebe državne vlasti ili druge organizovane sile – pojasnio je Leposavić, dodajući da će vremenski okvir kojim će se komisija baviti obuhvatiti cjelokupnu modernu istoriju Crne Gore – počev od Knjaževine odnosno Kraljevine Crne Gore, uključujući period jugoslovenske države, pa sve do danas”

Klasić, sa druge strane, smatra da nema potrebe za ovakvom komisijom, jer, tvrdi, da ukoliko postoje znanja o ratnim zločinima, genocidnim namjerama, zločinima protiv čovječnosti – onda se njima trebaju baviti redovna tijela pravosuđa, sudovi u kojima ti zločini ne zastarijevaju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije