Connect with us

Politika

11 NVO: Pozdravljamo odluku o usvajanju rezolucije o Srebrenici, kao razrješenje Leposavića

Published

on

Centar za građansko obrazovanje (CGO), Udruženje pravnika Crne Gore, ADAMAS, ANIMA – Centar za žensko i mirovno obrazovanje, Centar za ženska prava, Crnogorski komitet pravnika za ljudska prava, Evropska asocijacija za pravo i finansije, Politikon mreža, NVO PRIMA i Komitet mladih pravnika pozdravljaju odluku Skupštine Crne Gore o usvajanju rezolucije kojom je najoštrije osuđen genocid u Srebrenici, kao i odluku o razriješenju Vladimira Leposavića funkcije ministra pravde i ljudskih prava.

“Pozdravljamo i odluku Skupštine o razriješenju Vladimira Leposavića funkcije ministra pravde i ljudskih prava u Vladi Crne Gore zbog relativizacije tog genocida. Imamo razloga da budemo ponosni – Crna Gora je jedina država u regionu koja je razriješila svog ministra zbog relativizacije genocida i usvojila čak dva skupštinska akta o genocidu u Srebrenici (deklaraciju i rezoluciju), čime je dala doprinos pomirenju u regionu koji može da služi za primjer”, navode u saopštenju.

Glasanje poslanika je, kažu, odrazilo stavove građana, jer su istraživanja javnog mnjenja pokazala da većina stanovništva u Crnoj Gori prepoznaje i osuđuje genocid u Srebrenici, kao i da građani većinski nisu saglasni sa stavom Leposavića.

“Dodatno, istraživanja ukazuju i da većina građana u kontinuitetu želi učlanjenje u Evropsku uniju, a to podrazumijeva odbacivanje i osudu svakog poricanja, relativizacije ili pogrešnog tumačenja genocida u Srebrenici. Žalimo što Rezolucijom nije ustanovljen 11. jul kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici, u skladu s rezolucijom Evropskog parlamenta, već je samo “naglašen značaj i potreba da se taj dan sjećanja ustanovi”, čime se odstupilo od prvobitnog prijedloga. Ipak, izražavamo nadu da će makar oni koji
su glasali za Rezoluciju uložiti dodatne napore da ovaj dan sjećanja ustanove”, poručuju iz NVO.

Naglašavaju da jučerašnje odluke Skupštine ostaju da kao luče razuma i čojstva osvjetljavaju put u budućnost u kojoj više neće biti stradanja u ratovima i zločinima.

“Iako će uvijek biti onih koji odbijaju da prihvate neprijatne činjenice, napredak našeg društva zahtijeva da se pogleda istini u oči i naše organizacije će u skladu s tim nastaviti da doprinose suočavanju sa prošlošću”, zaključujuu saopštenju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije