Connect with us

Društvo

KONJEVIĆ – VEBER: Unilateralna zakonska rješenja mogu imati teške konsekvence po evropski put Crne Gore

Published

on

Konjević sa ambasadorom Veberom (FOTO: SDP)

“Crnoj Gori je potrebna prijateljska i partnerska pomoć SR Njemačke kako bi se Crna Gora zadržala na evropskom putu i osujetila moguća kršenja evropskih i demokratskih pravila koja se najavljuju u svijetlu izmjena zakona vezano za pravosuđe od strane parlamentarne većine”, saopštio je predsjednik SDP Raško Konjević tokom susreta sa ambasadorom SR Njemačke Robertom Veberom, saopšteno je Portalu Luča iz Socijaldemokratske partije.

Konjević je ambasadoru Veberu prenio zabrinutost SDP da unilateralna zakonska rješenja koja nijesu proizvod unutrašnjeg političkog dijaloga, a posebno dijaloga sa našim evropskim partnerima, mogu da imaju teške konsekvence po naš evropski put.

Konjević je naglasio da je SDP mišljenja da je neefikasnost crnogorskog pravosuđa glavni razlog našeg stagniranja na putu ka EU, posebno u posljednje četiri godine, ali da je promjene u tom segmentu neophodno sprovoditi na sistemski način poštujući ustavne procedure i stavove Evropske i Venecijanske komisije.

“Svaki drugi pristup koji najavljuje parlamentarna većina može imati ogromne posljedice i zaustaviti Crnu Goru na evropskom putu, što je moguće i cilj dijela vlasti koji ima neke potpuno druge prioritete protivne interesima države Crne Gore”, naveo je Konjević.

Predsjednik SDP je upoznao ambasadora Vebera da je SDP pozvao novu vlast da u što kraćem roku organizuje politički dijalog na temu imenovanja na funkcije u pravosudnom sistemu za koje je potrebna kvalifikovana većina, budući da je to jedini demokratski put da se na ustavan način dođe do trajnih rješenja i prekine vd stanje u sistemu pravosuđa.

“Crnoj Gori je potreban dijalog vlasti i opozicije oko stanja u pravosuđu jer bez dijaloga nema održivog rješenja. Upravo na to treba da se usredsrede svi politički subjetki, a ne da se ulazi u opasne eksperimente koji će nas ne samo udaljiti od EU, već će i dodatno polarizovati ionako užarenu političku scenu što u konačnom ne može biti u interesu daljeg demokratskog razvoja crnogorskog društva”, rekao je Konjević.

Konjević je na kraju iskazao spremnost SDP da sa novom vlašću sarađuje i bude partner u rješavanju svih izazova koji se tiču vladavine prava, dijeleći uvjerenje da su promjene u pravosuđu neminovne, ali na način koji podrazumijeva dijalog, demokratski pristup, poštovanje Ustava i naših evropskih obaveza.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije