Connect with us

Društvo

KRIVIČNA PRIJAVA PROTIV ANDRIJAŠEVIĆA I MIJUŠKOVIĆA: Đe su pare za “Zbornik radova o litijama i molebanima”?

Published

on

Prof. Živko Andrijašević (FOTO: RTCG)

 Fondacija Sveti Petar Cetinjski podnijela je Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici krivičnu prijavu za organizovani kriminal protiv predsjednika Upravnog odbora Živka Andrijaševića i bivšeg predsjednika Privredne komore Crne Gore Velimira Mijuškovića zbog navodnog falsifikovanja pečata ove organizacije.

Direktor Fondacije Milorad Aleksić i predsjednik Nadzornog odbora Dragan Čarapić tvrde za “Vijesti” da je Andrijašević falsifikovanim pečatom opunomoćio Mijuškovića za zastupnika Fondacije. Mijušković je kasnije, navodno, podigao novac sa računa Fondacije u Hipotekarnoj banci, navode Aleksić i Čarapić, uz napomenu da nemaju informaciju gdje je taj novac završio.

Pored krivične prijave ODT-u, o ovom problemu informisana je i Vlada Crne Gore i njena nadležna ministarstva, a iz Fondacije su Upravnom sudu podnijeli tužbu na rješenje Ministarstva javne uprave o promjeni ovlašćenog lica za zastupanje Fondacije Sveti Petar Cetinjski, “jer je očigledno da je dokumentacija falsifikovana”.

Za sve to Aleksić i Čarapić saznali su kada su pokušali da pristupe računu Fondacije radi izmirivanja planiranih troškova.

“Univerzitetski profesor, istoričar, dr Živko Andrijašević, nominalni predsjednik UO Fondacije Sveti Petar Cetinjski, švercovao je zahtjev i lažnim pečatom Fondacije sa sjedištem na Cetinju, ovjerio je zahtjev Ministarstvu javne uprave za promjenu lica za zastupanje Fondacije i omogućio Velimiru Mijuškoviću da sa računa Hipotekarne banke podigne sredstva koja su donatori, državne institucije i firme uplatile za izdavanje knjige ‘Zbornik radova o litijama i molebanima’.

“Fondacija zbog skidanja sredstava sa računa ne može platiti izdavanje knjige, struju, vodu, telefon, internet i druge fiksne troškove”, ističe se u saopštenju koje su u ime Fondacije Sveti Petar Cetinjski medijima poslali Aleksić i Čarapić.

“Vijesti” su imale uvid u dokumenta koja Aleksić i Čarapić smatraju spornim, kao i u izgled dva pečata – originalni i falsifikovani.

“U statutu Fondacije registrovanom kod MJU 31.10.2017. godine jasno je navedeno da je sjedište Fondacije u Podgorici, kao i izgled pečata znaka, štambilj”, objašnjava Aleksić i dodaje da je na pečatu kojim se Andrijašević služio kao sjedište Fondacije istaknuto “Cetinje” umjesto “Podgorica”, ali i da je lik Petra I Petrovića drugačiji.

Andrijašević je u kratkom telefonskom razgovoru novinarki “Vijesti” kazao da “prvi put čuje” za krivičnu prijavu, te da ne zna ništa o svemu tome, pa stoga ne bi ni komentarisao. Na pitanje novinarke da ga kontaktira nakon uvida u materijal, za sat vremena, Andrijašević je kazao da svakako “ne bi davao izjave Vijestima”. Ni Mijušković ništa nije komentarisao, navodeći da ne zna o čemu je riječ.

Aleksić i Čarapić su “Vijestima” obrazložili da je Andrijašević 3. septembra 2020. godine sazvao sjednicu Upravnog odbora Fondacije na kojoj je, navodno, većinom glasova Mijušković izabran za direktora Fondacije. Oni ističu da sa tog sastanka ne postoji niti zapisnik, niti zvanični poziv, mjesto i vrijeme održavanja, evidencija o tome ko je prisustvovao sjednici i ko je glasao “za”, a ko “protiv”, što je predviđeno Poslovnikom o radu UO i Statutom Fondacije.

Fondacija Sveti Petar Cetinjski formirana je 1999, a Aleksić i Čarapić upozoravaju da je “ovakvim potezom profesora Andrijaševića dovedena u najtežu situaciju od osnivanja”.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije