Povežite se sa nama

Društvo

Krivokapić čestitao: Podgorica doživljavala krupne uzlete i degradaciju, ali je opravdala status glavnog grada

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Podgorica je u proteklih gotovo osam decenija doživljavala svoje krupne industrijske i infrastrukturne uzlete, pa i degradaciju, ali je uprkos svim izazovima postala mjesto koje je opravdalo status glavnog grada, kazao je premijer Zdravko Krivokapić.

On je rukovodstvu i građanima Podgorice čestitao 19. decembar – Dan Glavnog grada.

– Sve dalje iza nas je vrijeme stradanja i ruševina, kojih smo dužni da se sjećamo da bi naša i naredne generacije znale pravu vrijednost današnjeg mira, slobode, pluralizma, demokratije i puta ka evropskom prosperitetu – naveo je Krivokapić u čestitki.

On je naglasio da Podgorica, pored toga što je državni administrativni centar, svojom međunarodnom umreženošću i strateškim infrastrukturnim konekcijama tek treba istinski da osnaži regionalnu poziciju i međunarodnu dostupnost i prepoznatljivost.

– Dodatno investiranje u mreže strateške putne infrastrukture, željeznički i vazdušni saobraćaj, Podgoricu će učiniti značajnijim evropskim centrom i raskrsnicom – ocijenio je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, ekološki potencijal Glavnog grada koji je od nacionalnog značaja, potrebno je dodatno zaštititi i dalekosažno obezbijediti, kako bi se njegovo bogatstvo umnožilo “i kako nikada više ne bi bili u situaciji da zarad nečijih partikularnih ili lukrativnih interesa, budemo svjedoci devastacije opšteg dobra od kog zavisi budućnost i razvoj našeg sjevera i juga”.

Okrenutost ka obnovljivim izvorima energije, proizvodnji zdrave hrane, voća i povrća, te rijetkog ljekovitog bilja, snažnijem promovisanju kulturne i prirodne baštine, koja će doprinijeti unapređenju turističke ponude Crne Gore uopšte, izazovi su, ističe Krivokapić, za privrednu diverzifikaciju na državnom nivou, ali i za njen središnji dio koji ima sve uslove da u bliskoj budućnosti postane regionalni, pa i evropski centar, kakav je u biodiverzitetskom i ornitološkom pogledu cijeli Skadarski basen.

– Decentralizacija i diverzifikacija privrednih aktivnosti, procesi su koje iniciramo aktiviranjem četiri strateška projekta ove Vlade. Od Glavnog grada se očekuje disperzija gradskog jezgra, ulaganje u lokalnu kanalizacionu, perifernu vodovodnu, električnu i putnu, obrazovnu infrastrukturu koje bi građanima Podgorice ponudile nove i bogatije životne sadržaje i mogućnosti – navodi se u čestitki premijera Krivokapića.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
1 Komentar
Prijava
Notifikacija
guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Zekovic Bobo
Zekovic Bobo
18.12.2021. 17:35

Kao gradjanin Podgorice ne prihvatam tvoju cestitku doktore nauka, redovni profesore masinskog fakulteta UCG, trenutno ustolicen od najmracnijih snaga u CG i susjedstbvu, na poziciju vlasti, jer nemas ni znanja, ni djela kojima bi sebi dozvolio cast da meni nesto cestitas.

Sponzor

Najčitanije