Povežite se sa nama

Društvo

KRIVOKAPIĆ I BRNABIĆ: Usaglasili načine otvaranja nove ere u odnosima Crne Gore i Srbije

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Mnoge stvari vezuju Srbiju i Crnu Goru i trebalo bi da imamo najbolje odnose, kazala je premijerka Srbije Ana Brnabić i dodala da se nada da je ova prva zvanična posjeta premijera Zdravka Krivokapića početak te faze. Krivokapić je kazao da su tokom sastanka usaglasili načine za otvaranje nove ere u odnosima između Crne Gore i Srbije

Brnabić dočekala je predsjednika Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića ispred Palate Srbija uz Gardu Vojske i intoniranje himni dvije države.

Krivokapić je rekao da je imao zadovoljstvo da je dočekan na najvišem nivou.

“Premijerka je rekla ono što nam je najvažnije. Najmanje smo pričali o politici, a najviše o onome što je važnije – ekonomiji i našoj saradnji”, rekao je premijer.

Dodao je da je Crnoj Gori veoma važan projekat na kom je radila Brnabić, a to je e-uprava, jer je cilj vlade Crne Gore da poboljša kvalitet života građana.

Brnabić je, obraćajući se medijima nakon razgovora sa Krivokapićem, izjavila da današnji susret s njim nije prvi, ali da jeste prvi zvaničan susret.

“Imali smo do sada nekoliko susreta, na raznim mestima i u više navrata. Svaki put razgovor je bio kontsruktivan i korektan”, rekla je Brnabić i dodala da joj je drago što je imala priliku s njim ponovo da razgovara.

“Prvi put smo razgovarali ovako zvanično, o političkim, ekonomskim, regionalnim, evropskim temama. Mnoge stvari vezuju Srbiju i Crnu Goru i trebalo bi da imamo najbolje odnose i nadam se da je ova prva zvanična posjeta početak te faze”, istakla je premijerka.

Premijerka Srbije je rekla i da je Krivokapiću prenijela stav Srbije da podržava evropske integracije Crne Gore, kao i da je  prioritet stabilan i dobro povezan region.

“I u tom smsilu su odnosi Srbije i Crne Gore važni”, kaže Brnabić.

Prema njenim riječima razgovaralo se i o “Otvorenom Balkanu” i Crnoj Gori je upućen poziv da se uključi u taj proces, a takođe je bilo riječi i o održavanju prve zajedničke sjednice vlada dvije zemlje.

Srbija će prihvatiti ambasadora kojeg predloži CG

Govoreći o pitanju ambasadora Brnabić je rekla da će Srbija prihvatiti ambasadora Crne Gore kada ga predloži Podgorica.

“ A što se tiče ambasadora Vladimira Božovića, to je sada na terenu Podgorice, u tom smislu nismo o tome razgovarali. Vjerujem da će se to riješiti vremenom, sada smo se fokusirali na pozitivne i konstruktivne stvari koje možemo da uradimo”, rekla je Brnabić.

Na pitanje novinara o izručivanju Svetozara Marovića, Brnabić je kazala da se nije time bavila i da je to posao pravosudnih organa.

Krivokapić je kazao da su uputili zvanični dopis koji je bio možda i nepotreban, jer je jedan takav postojao.

“Željeli smo da istaknemo dobru namjeru da se gospodin Marović vrati u svoju državu, da ima prava kao svako, posebno u dijelu medicinske zaštite, koja je sigurno predstavljala problem izručenja. Ne znam šta se u međuvremenu dešavalo i premijerka je jasno odgovorila na pitanje da to nije stvar vlade, već drugih institucija koje će o tome da se izjasne”, kazao je on.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije