Povežite se sa nama

Društvo

KRŠTENI U CRKVI SRBIJE TRAŽE KRŠTENICE OD CPC: Mihailo poziva Crnogorke i Crnogorce na okup

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi svakodnevno se javljaju Crnogorke i Crnogorci kršteni u Srpskoj crkvi, kojima su sveštenici koji su ih krstili, u rubriku nacionalnost, upisivali Srbin ili Srpkinja, i traže da im naša crkva izda krštenicu u kojoj će biti upisana njihova pripadnost crnogorskoj naciji – kazao je Pobjedi poglavar CPC vladika Mihailo.

Od svih tajni, ističe on, najvažnija je Sveta tajna krštenja u hrišćanstvu.

– Ona se ne može ponavljati i može je obavljati samo sveštenik i episkop, a u izuzetnim slučajevima i kršteni laik. Ko ne prima Krštenje, taj nema ni spasenja u hrišćanstvu, jer je krštenje dar koji se ne može oduzeti, izmijeniti, niti ponoviti, jer je jedna smrt, i jedno Vaskrsenje Hristovo. Kao što je jedan Bog, jedan Hristos i jedan Utješitelj, a i jedna je smrt Gospoda po tijelu, pa se krštenje koje se obavlja u znak ove smrti (Hristove smrti), ne smije ponoviti. Hristos ne može biti po drugi put razapet, niti se po drugi put može krstiti – objašnjava vladika Mihailo razloge zbog kojih se proces krštenja ne ponavlja, već se samo izda nova krštenica.

Vladika ističe da „kao što govore Sveti Oci i Učitelji crkve, drugo krštenje značilo bi da ponovo Sina Božijeg prikivamo na Krst“.

– Nažalost, u Srpskoj crkvi ne vladaju se po učenju Svetih otaca crkve. Ona ne priznaje krštenje u CPC. Niko od krštenih Crnogoraca oba pola ne može biti śedok na krštenju, vjenčanju, ne može se pričestiti, niti kakav crkveni obred obaviti u Srpskoj crkvi, ukoliko se kod njih ponovo ne krsti – kaže poglavar CPC.

Mnogi sveštenici SPC, dodaje on, čak propovijedaju da je brak između Srbina i Crnogorke mješoviti brak.

– U crkvama đe su crnogorski sveštenici služili crkvene obrede, srpski popovi su čistili i osvećivali crkve, a takođe i puteve kuda bi prolazio neki Crnogorac ili Crnogorka (javna ličnost) prali su osvećenom vodom. Mrtve su nosili preko livada, da ne idu putem kuda prolaze vjernici i sveštenstvo Crnogorske crkve – dodaje Mihailo.

Kaže i da „na sred Cetinja imamo primjera đe svještenik Srpske crkve prekrštrava Crnogorce u Srbe i još lažno se predstavlja da je svešenik Crnogorske pravoslavne crkve, čak obavlja obrede u porodicama đe to čine sveštenici CPC“.

Vladika Mihailo pozvao je sve pravoslavne vjernike koji su kršteni u Srpskoj crkvi, a žele krštenicu Crnogorske pravoslavne crkve, da im se obrate na cetinjskoj adresi: Ulica Gruda bb ili na telefon: 041 / 240-010.

– Mi ćemo im izdati krštenicu Crnogorske pravoslavne crkve, u kojoj će biti upisani svi podaci iz srpske krštenice, samo što će u rubrici „nacionalnost“, umjesto pravoslavni Srbin ili Srpkinja, biti upisano pravoslavni Crnogorac ili Crnogorka. Mnoštvo Crnogoraca ju je već dobilo. Pozivam sve Crnogorke i Crnogorce, na okup u odbranu od duhovnoga okupatora, Srpske pravoslavne crkve – zaključio je vladika Mihailo.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije