Povežite se sa nama

Društvo

Lajčak: Vlada nema većinu u parlamentu, to se mora riješiti

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

“Činjenica i to da je u posljednjih godinu dana nije bilo gotovo nikakvog napretka. Evropska tema gotovo da nije postojala u tom periodu. Umjesto toga najviše se su čule teme koje se odnose na etnicitet, religiju, nacionalnost. To su teme iz devedesetih”, kazao je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga pitanja na Balkanu

Vlada Crne Gore trenutno nema većinu u parlamentu i to treba da se riješi, kazao je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga pitanja na Balkanu, Miroslav Lajčak.

On je podsjetio da je nedavno boravio u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

“Bio sam nedavno tamo i rekao sam dvije stvari. Crna Gora je najnaprednija od svih zemalja u regionu na svom EU putu i da je otvorila sva poglavlja, ali je činjenica i to da je u posljednjih godinu dana nije bilo gotovo nikakvog napretka. Evropska tema gotovo da nije postojala u tom periodu. Umjesto toga najviše se su čule teme koje se odnose na etnicitet, religiju, nacionalnost. To su teme iz devedesetih”, kazao je Lajčak u intervjuu Buka magazinu.

Zato je, kako je dodao, njegova poruka bila da se svi vrate evropskom putu i da Crna Gora potvrdi svoju lidersku poziciju u integracijama.

“Drugo, za to je naravno potrebno da Crna Gora ima proevropsku vladu kojoj su prioritet evropske integracije kao i Vlada koja ima snagu da joj prolaze predlozi u parlamentu, jer tako se vlada u demokratijama. EU apsolutno nema namjeru da odlučuje ko treba da bude u crnogorskoj vladi. Crna Gora ima svoj demokratski legitimitet i pokazala je više puta u prošlosti da ima snagu da rješava svoja pitanja unutrašnjim dijalogom. Mi samo želimo da zemlja vrlo brzo ponovo krene ka evropskom putu”, rekao je on.

Upitan da li mu aktuelna Vlada djeluje dovoljno proevropski, Lajčak je kazao je da je izvršna vlast započela mandat na evropskoj platformi.

“Više puta sam se sastao i sa premijerom i članovima Vlade i oni su saopštili da im je to prioritet. To je EU pozdravila. Činjenica je da Vlada trenutno nema većinu u parlamentu. To treba da se riješi. Kako? Mi imamo puno povjerenje da će to naši crnogorski partneri riješiti i rekli smo da želimo da Vlada ima jasan proevropski stav i da vodi proevropsku politiku u interesu većine građana Crne Gore”, naveo je Lajčak.

BiH najozbiljniji problem na Balkanu

Lajčak je ponovio da ne vidi bolju opciju za Zapadni Balkan od članstva u EU, navodeći da vidi četiri ključna izazova za region.

“Najneposredniji je da Sjeverna Makedonija i Albanija počnu što prije da vode pregovore o priključenju EU. Najozbiljniji problem je kriza u BiH. Izazov od najvećeg strateškog značaja je normalizacija odnosa Beograda i Prištine, jer se to ne tiče samo za te dvije zemlje budući da Srbi i Albanci žive u svakoj zemlji na Balkanu i odnos Srbije i Kosova utiče na regionalnu saradnju, zato je rješenje tog pitanja od najvećeg strateškog značaja.

I izazov za koji smatram da je najfundamentalniji je pitanje kakav će biti Balkan. Da li će biti Balkan koji dijeli evropske vrijednosti, koji promoviše demokratiju i vladavinu prava, koji se bori protiv korupcije i u kojem ima nezavisnih medija i građanskog društva? Ili ćemo dobiti društva u kojima nema ništa od toga a da imamo neku vrstu autoritativnih vlada bez poštovanja evropskih vrijednosti. Ta utakmica se dešava upravo dok razgovaramo i mislim da je jako bitno i za EU i za zemlje regiona da se pridruže ne samo administrativno već prije svega po zajedničkom sistemu vrijednosti”, zaključio je Lajčak.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije