Povežite se sa nama

Društvo

Lajčak: Zabrinut sam što se Crna Gora više bavi jezikom, religijom i etničkom pripadnošću, nego Evropskom unijom

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Evropska unija (EU) želi da Crna Gora ima proevropsku vladu koja ima snagu da donosi i sprovodi odluke koje vode zemlju brže ka EU, poručio je specijalni predstavnik Evropske unije za pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak.

“Evropska unija ne komentariše to ko treba da bude u Vladi u Crnoj Gori, nemamo namjeru da se miješamo u to. Crna Gora ima dovoljno demokratskog legitimiteta i potencijala da rješava svoja pitanja i to je više puta pokazala. EU želi da Crna Gora ima proevropsku vladu i da ima vladu koja ima snagu da donisi odluke i kroz podršku u skupštini i da sprovodi odluke koje vode zemlju brže ka EU”, poručio je Lajčak, gostujući u Dnevniku TVCG.

Na pitanje da li se od referenduma za proteklih 15 godina u Crnoj Gori moglo i moralo više uraditi, Lajčak je kazao da je to teoretsko pitanje te da se uvijek moglo više.

On je kazao da je danas Crna Gora lider u regionu kada je riječ o procesu pristupanja EU.

“Ali u taj proces potrebno je ulagati napore svaki dan. Ja sam malo zabrinut time da posljednjih nekoliko mjeseci možda godinu imam osjećaj da se zemlja više bavi sama sobom, pitanjima jezika, vjerske, etničke pripadnosti, a nedostaje energije da se ulažu napori u EU integracije. Zbog toga sam i došao da razgovaram sa vašim političarima, da ohrabrim taj evropski put, jer tu poziciju lidera ne smijete da izgubite”, kazao je Lajčak.

On navodi da je važno što građani podržavaju put kao EU, kao političke partije.

“Ja vjerujem da postojeće podjele će se brzo prevazići tako da zemlja može ubrzanim tempom da ide ka EU”, poručio je Lajčak.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije