Connect with us

Društvo

LEPOSAVIĆ POVODOM DANA VJERSKIH SLOBODA: Prošla godina pokazala koliko je bitan odlučan stav građana da mirnim putem brane svoja vjerska prava i slobode

Published

on

“Vjerska raznolikost koja postoji u Crnoj Gori je i kulturna i običajna raznolikost, to je ujedno i bogatstvo Crne Gore”, saopštio je ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava, Vladimir Leposavić.

On je kazao da je Vlada opredijeljena da do kraja čuva i razvija kulturnu i vjersku raznolikost, a ne da njome manipuliše i da je zapostavlja i poručio da je 15. januar datum kada je prije više od 200 godina prvi put u istoriji donijet moderni zakon o zaštiti ljudskih prava i sloboda.

Dodaje  da su od tada  usvojene  brojne međunarodne konvencije, ugovori, preporuke i zakoni u više od 150 zemalja na svijetu kojima se štiti pravo na slobodu vjeroispovijesti.

Leposavić je poručio da pravo na slobodu vjeroispovijesti podrazumijeva pravo svakoga lica bez obzira na svojstva i lične razlike da sam ili u zajednici sa drugima, javno ili privatno ispoljava svoju vjeru ili uvjerenje i svoje običaje.

“To je vrlo važno i značajno za Crnu Goru s obzirom na to da vjerska raznolikost koja postoji u Crnoj Gori je i kulturna i običajna raznolikost, to je ujedno i bogatstvo Crne Gore, i mi smo svi, a naročito Vlada opredijeljeni da do kraja tu raznolikost čuvamo i slavimo, a ne da njome manipulišemo i da je zapostavljamo“ saopštio je Leposavić.

On se osvrnuo i na dešavanja tokom protekle godine, koja su kako je rekao, “vrlo važna jer smo imali priliku da vidimo koliko može biti opasna i za građane frustrirajuća politička manipulacija ili još gore zloupotreba vjerskim pravima i slobodama”.

Naveo je da je prošla godina “pokazala koliko je zajedništvo građana i njihov odlučan stav da mirnim putem brane svoja vjerska prava i slobode bitan”.

“Taj stav doveo je do toga da smo na početku ove godine pred potvrđivanjem Zakona o slobodi vjerospovijesti po drugi put, na početkom jedne nove ere a to je era u kojoj će vjerska prava i slobode biti u potpunosti zaštićeni, a same crkve i vjerske zajednice slobodne u svom vjerskom životu i u svojim poslovima bez ikakvog miješanja sa strane izvršnih organa vlasti i u tom smislu slobodne da se razvijaju i da žive onako kako to njihova autonomna pravila i vjerski obredi nalažu”, rekao je Leposavić.

Dodao je da je 15. januar zato datum “koji služi da nas podsjeti na to koliko su zajedništvo, tolerancija i suživot između različitih a opet i sličnih vjerskih zajednica i crkava važni i da to treba da bude opredjeljenje svih nas kao građana”.

Opredjeljenje Vlade je, kako je saopšteno, u tom pravcu nesumnjivo i do kraja programa će istrajavati upravo na tome da ono što su prava i slobode vjerskih zajednica i vjernika budu ispoštovani i unaprijeđeni.

“Dijalog koji je počeo između predstavnika izvršne vlasti sa jedne i vjerskih zajednica sa druge strane će biti nastavljen i postaće manir. Ova Vlada i ovo ministarstvo želi da na dnevnom i sedmičnom nivou ima ono što se zove stalni i kontinuirani dijalog po ugledu na neke druge zemlje razvijenije u ovom pogledu i ovoj sferi ljudskih prava, tako da nijedno pitanje nikada ne može da ostane niti ispod stola niti zaboravljeno, odnosno da nijedan interes i nijedno pravo građanina ili vjernika ne bude zaboravljeno. Sigurni smo da je to najbolji put da u budućnosti ono što je ogroman potencijal i ogromno bogatstvo Crne Gore bude zaista prepoznato i unaprjeđeno na dobrobit svih građana”, zaključio je Leposavić .

 

2 Comments

2 Komentara

  1. Marko

    15.01.2021. at 16:52

    Nevjerovatno koji je ovo tip. Ispada da su Crnogorci retardirani. Ne nego je čestitao Božić i Crnogorcima kao Srbima,ili je neko iz nove vlasti došao u Crkvu na Cetinju,na Božićnu službu,ili loženje Badnjaka kao Krivokapić u NK. Krivokapić kad poštuje sve vjerske zajednice,bilo mu je usput da svrati u Eparhiski dom u NK. Što nije?

  2. Joveta

    15.01.2021. at 17:58

    Opet se javlja ovaj,opet njegovi iritirajuci stavovi,nece jos dugo,njegove aktivnosti niti njegova ministarska pozicija nisu obavezni za pravoslavne Crnogorce,necemo se smiriti dok manastiri ne budu nasi a nasa sveta autokefalna CPC drzavna crkva!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije