Connect with us

Društvo

LEPOSAVIĆ: Zakon o slobodi vjeroispovijesti donešen po hitnoj proceduri jer je postojala opasnost da se izvrši prepis vlasništva

Published

on

Leposavić

“Zakon o slobodi vjeroispovijesti donešen je po hitnoj proceduri jer je postojala opasnost da stari akt proizvede štetne posljedice, odnosno prepis vlasništva bez odluka suda. Kad je hitni postupak onda nema javne debate. Iskoristili smo ipak mali period da konsultujemo vjerske zajednice”, kazao je gostojući u emisiji “Načisto” na TV Vijesti ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić.

Na pitanje što misli – zašto nijesu pozvani predstavnici Crnogorske pravoslavne crkve na sjednicu skupštinskog Odbora za ljudska prava i slobode, on je odgovorio da je Ministarstvo svima uputilo poziv za razgovor.

“Iz CPC je stigla jaka osuda i komentar da neće u takvom postupku učestvovati, dalje od toga nijesmo išli”, kazao je Leposavić.

Kazao je i da očekuje da će predsjednik Milo Đukanović potpisati ponovo usvojene zakone.

“Ti zakoni će prosto morati da stupe na snagu nakon objavljivanja u Službenom listu, tu je Ustav jasan, jer predsjednik može samo jednom vratiti zakone. Apsolutno je Zakon o slobodi vjeroispovijesti ustavan, siguran sam u to”, naveo je Leposavić.

“Ukoliko Ustavni sud obori zakone koje su pred njim na ocjenu ustavnosti, uključujući i Zakon o slobodi vjeroispovijesti, onda bi bi morao da obori i zakone koji su usvojeni prošle godine, kada  Poslovnik Skupštine nije omogućavao sjednice na daljinu, a to bi izazvalo pravni haos”, kazao je ministar,  izražavajući uvjerenje da do takve odluke neće doći, ukoliko neko ne želi haos.

“Ipak mislim da neće doći do takve odluke. Možda je neko neosjetljiv, pa želi takav haos, ali ako do toga dođe biće jasno da je Ustavni sud izgubio legitimitet. Vjerujem da će prevagnuti razum”, kazao je Leposavić.

Ministar Leposavić kazao je da je saglasan sa svim kritikama na račun Ustavnog suda, koji, ocjenjuje, najbolje oslikava krizu u pravosuđu.

Upitan da li se slaže sa ocjenama da se pokušavaju ubrzati neke odluke Ustavnog suda, Leposavić je kazao da za to nema dokaze ali da su te sumnje bliske istini.

“U tom smislu se sud ponaša kako se nije ranije ponašao, jer dostavlja Skupštini kratke rokove a poslije produžava. Onda je opravdana bojazan da se nešto želi požuriti i donijeti odluke koje bi mogle odgovarati nekom centru moći. Ovaj haos je izazvalo zahtjev za ocjene ustavnosti zbog sumnje da je povrijeđen Poslovnik u kojem je navodno povrijeđen insitut sjednice na daljinu.

Kada imamo taj institute, tvrdi se da je povrijeđen Poslovnik, a prošle godine, kada nije bilo tog institute, u plenarnoj sali je bilo prisutno 20 poslanika bez utvrđivanja kvoruma”, kazao je Leposavić.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije