Connect with us

Društvo

Ličina: Još jedna potvrda da se Krivokapićeva Vlada obračunava sa crnogorskom dijasporom

Published

on

Vlada je donijela Predlog izmjena Zakona o saradnji Crne Gore sa dijasporom-iseljenicima, kojim se briše, odnosno ukida ili relativizuje obavezno budžetsko izdvajanje koje je podrazumijevalo 0,07 odsto namijenjenih očuvanju i jačanju saradnje sa dijasporom- iseljenicima.

Emira Ličina, predsjednica Zajednice crnogorskih udruženja u Njemačkoj eMDe Alijanse, kazala je za Antenu M da, iz njenoga ugla, nema ništa neobično u tom predlogu. Vlada je, kako kaže, i do sada pokazala šta misli i kako se obračunava sa neistomišljenicima, a po onome što čini, jasno je da dijasporu tako percipira.

– Ta izmjena, ako bude usvojena, rezultiraće smanjenjem budžeta organa zaduženog za saradnju sa dijasporom, odnosno smanjenjem projekata i aktivnosti usmjerenih na dijasporu. Neće to mnogo pogoditi dijasporu, posebno nas u zapadnim zemljama, ali hoće dijasporu u zemljama regiona koja je svoje aktivnosti oslanjala na pomoći matične države – smatra Ličina.

Zanimljivo će biti, dodaje ona, vidjeti koji će poslanički klubovi podržati ovaj predlog, s obzirom na to da su prethodnih godina svi poslanički klubovi, i iz reda pozicije i opozicije, glasali za usvajanje zakona i za veća budžetska izdvajanja.

– Biće to još jedna prilika da se dijaspora uvjeri šta o njoj vladajuća koalicija stvarno misli. Jeste dijaspora sama zamrzla odnose sa trenutnom Vladom Crne Gore, ali ipak tragično je da Krivokapićev kabinet u odnosu sa dijasporom nastavlja da ide korak naprijed a dva koraka nazad – zaključila je Ličina.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije