Connect with us

Društvo

LUKOVAC: Smjena ambasadora bez predsjedničkog ukaza je presedan u diplomatskoj praksi

Published

on

Lukovac

Smjena ambasadora, bez ukaza predsjednika države, presedan je u diplomatskoj praksi, kazao je za TVCG nekadašnji šef crnogorske diplomatije Branko Lukovac.

Lukovac poručuje da je u pitanju politički revanšizam.

“Nema sumnje da predsjednik Crne Gore nije, sasvim opravdano, prihvatio odluku Ministarstva vanjskih poslova i Vlade Crne Gore da se opozove ambasador Miodrag Vlahović, jer uvjerljivih razloga nijesu mogli dati. Prvo, ambasador Vlahović je bio ministar vanjskih poslova u vrijeme pripreme davao značajan doprinos međunarodnoj podršci takvom opredjeljenju Crne Gore. Drugo, on je bio ambasador Crne Gore u SAD, na jednom od politički i diplomatski najsloženijih mjesta. Po svim ocjenama, uspješno je obavio tu misiju”, navodi Lukovac.

Ističe da se, na mjestu ambasadora pri Svetoj stolici, cijela javnost mogla uvjeriti u priznanja koja je dobio Vlahović od pape i najviših zvaničnika.

“Ministarstvo i Vlada, bez saglasnosti predsjednika, odlučili su da koriste grubu silu, kršeći Ustav i sve norme koje regulišu ovu oblast, pokazujući da za njih ne postoji vladavina prava, već da ih vodi sirovi revanšizam. To će bez sumnje biti veliki udarac ugledu Crne Gore, ne samo kod Svete stilice, već i kod mnogih drugih partnera u inostranstvu. Težak udarac našem napredovanju prema Evropskoj uniji i integracijama gdje je vladavina prava jedan od ključnih kriterijuma i standarda koje Crne Gora mora ispuniti. Ostaje da javnost Crne Gore prosudi koliko još može tolerisati veliku štetu koje ovakve mjere aktuelne Vlade čine Crnoj Gori, da bi joj okrenuli leđa i poslali je tamo odakle su došli”, zaključio je Lukovac.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije