Povežite se sa nama

Društvo

MANDIĆ O GAŠENJU SKALA RADIJA: Upornost u ćutanju pred prvom medijskom žrtvom veleizdajničke vlasti

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Od medijske zajednice  posebno onih koji su danas najglasniji u predstavljanju svoje ugroženosti, doživio sam  muk bez ikakve želje da objave u vlastitim medijima jedno jedino slovo o svakodnevnim udarima na Skala radio, o prijetnjama, lažima i klevetama, uvredama. Ćutali su, kao što su to činile i kad je Skala ugašena – NVO, kancelarija EU u Crnoj Gori i svi oni kojima je posao bio da se makar javno upoznaju sa razlozima gašenja jednog medija sa crnogorskog medijskog neba

Ponašanje aktuelne lokalne, a potom i vlasti na državnom nivou, jasno je ukazivalo da je njihov jedini cilj uništavanje istinskih patriotskih medija. Kako i ne bi kad je vlast udarila na sopstvenu državu, što se može tretirati kao veleizdaja, ili brutalna rasprodaja crnogorskih nacionalnih interesa sa ciljem da se Crna Gora svede na dio Srbije, a Crnogorci na statističku grešku, kazao je direktor i osnivač nedavno ugašenog renomiranog lokalnog Radija Skala Slavko Mandić za intervjuu za portal  Aktuelno.

Medijska scena u Crnoj Gori nakon 30. avgusta i dolaska takozvane ”slobode” je čini se u nikad gorem stanju. Problemi koji su nekako skrivani za vrijeme bivše vlasti sada su isplivali na površinu. Novinarima se prijeti, prisutan je govor mržnje, a pojedini klerofašistički krugovi stigmatizuju svakoga sa čijim mišljenjem nijesu saglasni o čemu najbolje može da posvjedoči uredništvo portala Aktuelno koje je na svakodnevnom udaru internet terorista.

Međutim, Skala Radio, jedan od najkredibilnijih emitera u Crnoj Gori, prva je žrtva djelovanja klerofašističke vlasti u Crnoj Gori. Skala je ugašena nakon 19 godina rada i to prije svega zbog svoje uređivačke politike i odbijanja da se prikolne aktuelnoj vlasti.

Slavko Mandić, FOTO: Skala radio

Direktor  Skale Slavko Mandić za portal Aktuelno otkriva detalje koji su doveli do gašenja ovog medija. Slućaj njegovog medija predstavlja najbolji prikaz  kako se vlast obračunava sa kritičarima, ali i kako medijska zajednica sramno ćuti na nešto što se može desiti svakom mediju u Crnoj Gori ukoliko se bude držao svojih principa.

Aktuelno: Riječ sa Skale prvi put se čula 15. septembra 2002. godine a razlog osnivanja medija je tadašnji žestoki udar na Crnu Goru velikosrpskog političkog bloka. Nakon višegodišnjih žestokih pritisaka Skala radio je ugasio predajnike 02. februara 2021. godine, tačno u podne. Koji faktori su uticali da dođe do gašenja jednog renomiranog lokalnog emitera?

Mandić: Skala je žrtva nove vlasti. Prva i za sad jedina od medija. Drugi, sa crnogorskim predznakom uglavnom strahuju za svoju sudbinu. Nemaju razloga za to, jer su dobro situirani. Kada je u pitanju Skala radio, služeći se Gebelsovom usvojenom doktrinom da tri puta ponovljena laž postaje istina, tadašnja opozicija, koja je u djelovanju Skala radija prepoznala opasnost za realizaciju ideologije rađanja Velike Srbije, nastavila je atakovanje do današnjeg dana, uključujući u svoje kolo i koncern- kancer, Vijesti, koji, zbog neostvarenih političkih ambicija njegovih vlasnika, postaju najozbiljniji oponent državi. Dolaskom na vlast 2017. godine u kotorskoj opštini, koalicija predvođena Demokratskom Crnom Gorom, u čijem sastavu je još DF, URA, SDP bojkotuje Skalu, a predsjednik opštine Jokić čak i zabranjuje rukovodiocima službi čiji je osnivač lokalna uprava, komunikaciju i davanje informacija Skali, ignorišući na taj način veliki broj građana svoje opštine koji prate dešavanja posredstvom ovog radija.

Aktuleno: Da li se situacija promijenila nakon smjene vlasti 30. avgusta prošle godine?

Mandić: Ista vlast, ovoga puta bez SDP-a, pobijedila je na izborima 30. avgusta 2020. godine. Na mjesto predsjednika opštine dolazi ponovo Vladimir Jokić. Dan žalosti u Kotoru zbog smrti šefa Srpske crkve u Crnoj Gori Amfilohija Radovića i raskid ugovora sa Skala radijom, prve su odluke, prvih dana, koje je Jokić donio nakon inaugurisanja na mjesto predsjednika opštine Kotor. Obje su snažno motivisane neskrivenom emocijom.  Jedna ljubavlju prema svom duhovnom vođi, druga mržnjom prema jednom mediju. Tek što se vratio sa sahrane svoga idejnog i političkog tvorca, Vladimir Jokić je od svojih činovnika zatražio ugovor Opštine Kotor, zaključen sa Skalom, početkom januara 2020. godine. Cilj ovog „demokrate“ je bio jasan. Treba krenuti u osvetnički pohod pod parolom kojom je i prvi put prevario narod. A ona glasi „pobjede a ne podjele“. Zbog čega je prepoznao Skala radio kao glavnu opasnost koja mu je, samo iz njemu znanih razloga, prijetnja i u ovom, kao i prethodnom mandatu, problem je njegove svijesti i potpuno pogrešnih opservacija. Ostaće upamćen kao jedini predsjednik opštine koji nije želio nikakvu saradnju sa Skala radijom. Bez sumnje da je odlukom predsjednika kotorske opštine da mimo zakona poništi ugovor sa Skala radijom značio i početak kraja ovog medija.

Aktulno: Da li je Opština Kotor pomagala druge medije?

Mandić:  Neophodno je istaći da je blokada Skale uslijedila odlukom izvršioca zbog duga prema Radio difuznom centru Crne Gore. Iznos nije bio veći od 1000 eura! Sa druge strane, predsjednik kotorske opštine pokazao jasno koje medije i sa koliko sredstava podržava. Za lojalnost Vijestima, Boka Newsu, TV Kotoru, Radio Kotoru (mimo budžeta), TV Budvi, Danu pa čak i Monitoru isplatio 115.578,32  eura u mandatu prije ovoga. Naravno, radio je to naglašavajući svoje favorite javno, zabranjujući svojim saradnicima bilo kakvu saradnju sa Skalom. Čak i oni oglašivači koji su imali nekakav aranžman sa lokalnom upravom, raskidali su saradnju koja je trajala skoro dvije decenije.

Aktuelno: Nakon gašenja Skala radija, čini se da nikoga od medijske zajednice to nije previše interesovalo…

Mandić: Od medijske zajednice  posebno onih koji su danas najglasniji u predstavljanju svoje ugroženosti, doživio sam  muk bez ikakve želje da objave u vlastitim medijima jedno jedino slovo o svakodnevnim udarima na Skala radio, o prijetnjama, lažima i klevetama, uvredama. Ćutali su, kao što su to činile i kad je Skala ugašena – NVO, kancelarija EU u Crnoj Gori i svi oni kojima je posao bio da se makar javno upoznaju sa razlozima gašenja jednog medija sa crnogorskog medijskog neba. Ni jednog jedinog slova. A pišu kad nestane voda po ure ili uru u nekom gradu, ili nema struje. I treba, ali trajni nestanak jednog medija bi zaintresovao profesionalce?  Iz ove priče izuzimam portal Aktuelno, koji je podržavao Skalu a sad podržava NVU Radio Skalu.

Aktuelno: Na osnovu svega što ste izložili da se zaključiti da je Skala radio, iako jedan od najuticajnijih lokalnih medija, morao da bude ugašen.

Mandić: Skala je morala da bude ugašena zbog čiste diskriminacije nove vlasti na lokalnom i državnom nivou, zbog činjenice da joj je bilo onemogućemo da učestvuje na opštinskim konkursima i onima koje je raspisivalo Ministarstvo kulture, jer je bila nepoželjna medijska kuća, zbog nefunkcionisanja medijske zajednice čiji je pasivni odnos i briga samo o svom statusu i opstanku bila mjera od koje nije željela dalje. Neki od tih medija, koji su prilično situirani, upravo zahvaljujući dobroj naplati patriotizma koji su isticali kao državni značaj, danas su glasni u nastojanju da se prikažu ugroženim do te mjere da su im i životi u opasnosti zbog njihovog davanja Crnoj Gori. To nije istina, jer su se oni odlično snazalizili i u prethodnom sistemu, a kao što vidimo, ništa im ne fali ni u ovom kleronacionalnom.

Aktuelno: Portal Aktuelno na gotovo svakodnevnom je udaru neočetničkih i ekstremističkih krugova, koji prijete, vrijeđaju i kunu. Kakvo je vaše iskustvo sa prijetnjama i govorm mržnje? Da li ste imali podršku institucija, ali i medijske zajednice?

Mandić: Dok je Skala trpjela udarce, dok su joj prijetili i uzduž i poprijeko, kroz desetine objava na portalima IN4S i Vijesti, njihovim printanim izdanjima a povremeno i TV programu i u komentarima smišljenim sa ciljem da lažima i brojnim spinovanjima ispod teksta ostrašćeni šovinisti i četnici ospu paljbu na direktora i ovaj medij, prijetići i smrtnim ishodom, crnogorski mediji koji se sad pokazuju kao žrtve, vijesti o napadima na Skalu nijesu nikada objavljivali. Osim portala Aktuelno, koji je to činio u kontinuitetu. Prijatelji iz medijske zajednice, Agencija za elektronske medije, ombudsman, NVO za ljudska prava i slobodu medija, i svi oni koji bi morali ljudski da dignu glas protiv, bez interesa, bili su jedino uporni u ćutanju. Nije ih doticala sudbina Skale, čime su se samo dokazali, i ništa više. Tužilaštvo nikada nije procesuiralo ni jednu jedinu prijavu Skala radija a jedina svijetla tačka je Sud za prekršaje u Kotoru čijoj su sudinici čast i struka bili iznad svega. Na tome smo joj izuzetno zahvalni. Ona je vjera da nijesmo skroz potonuli i da kao društvo još imamo šansu

Aktuelno: Da li je neko iz civilnog sektora reagovao na prijetnje koje ste dobijali?

Mandić: Prirodno je očekivati reakciju civilnog društva, aktivista za zaštitu ljudskih prava, medijske i naravno međunarodne zajednice. Epilog je međutim poznat.  Isto kao Tužilaštvo i svi ostali su ćutali. Zaćutala je i Skala trajno, zhvaljujući kukavicama u medijskoj sferi, dijelu kolega bez hrabrosti, vlastima ove i one prije nje, licemjernoj Evropi, i još licemjernijem NVO sektoru. Skale sad nema ali ima portal kao glasilo NVU Radio Skala. To nije i ne može biti zamjena za ovaj ugledni medij koji je ime i prezime stekao upravo zahvaljujući svojoj borbi za istinitim informisanjem građana i borbi za interese Crne Gore.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije