Connect with us

Društvo

MANDIĆ: Pomoć Srbije ako ne krene masovna vakcinacija

Published

on

Da nije bilo inicijative i odobrenja predsjednika Srbije, Crna Gora ne bi dobila ni jednu od dobijenih vakcina, niti bi mogli otpočeti vakcinaciju, kazao je predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić. Poručio je da će, ukoliko ne počne masovna vakcinacija, veliki broj vakcina ponovo stići iz Srbije u Crnu Goru.

Mandić naglašava da Crna Gora počinje vakcinisanje svojih građana i taj podatak koji se tiče najkonkretnijeg rešavanja pitanja epidemije do sada, a zahvaljujući kojem Crna Gora hvata korak sa Evropom i svijetom, raduje svakog zdravomislećeg pojedinca.

“Nezavisno od toga koliki je i čiji bio udio u obezbjeđivanju ove dragocjene pomoći. I umjesto da se u takvom duhu i u skladu sa očekivanjima građana, vodi konstruktivna strateška debata o nalaženju najboljih rešenja, na javnom servisu otvara se neproduktivna polemika oko nabavke vakcina. Licitira se doprinosima i vrijeđaju oni – kojima se zahvalila i premijerka (Ana) Brnabić, a koji se ne nalaze u Vladi”, naveo je on.

Sve vakcine koje je do sada nabavila Srbija obezbijedio je prijateljskim vezama i političkim naporima predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, dodaje Mandić.

“To nije nikakva tajna, niti je taj podatak sakriven od bilo koga u Srbiji i Crnoj Gori. Da se do tog dragocjenog proizvoda dolazi standardnim – komercijalnim ugovorima, Crna Gora bi vjerovatno posjedovala vakcine istoga dana kada i Srbija. Takođe, da su novac i visina cijene bili najvažniji faktor za dobijanje vakcina za kojima vlada opšta potražnja u svijetu, onda bi ih neke bogatije i moćnije države imale prije Srbije. Prema tome, neće se, vjerujem, loše osjećati – ni moj prijatelj ministar Lončar koga pominje ministarka Borovinić, a ni gospođa Brnabić, što ću saopštiti sledeće: da nije bilo inicijative i odobrenja predsjednika Srbije, Crna Gora ne bi dobila ni jednu od dobijenih vakcina, niti bi mogli otpočeti vakcinaciju”, kazao je Mandić.

On kaže da je njegov i doprinos Milana Kneževića upravo u tome što su se u svakodnevnoj komunikaciji sa predsjednikom Srbije trudili da vakcine što prije stignu u Crnu Goru.

“Naša uloga je skromna, a mi – niti barjačimo svojim doprinosom, niti licitiramo tuđim, kao što se to činilo u debati na javnom servisu. Za nas, kao i za sve ostale dobronamjerne ljude, najvažnije je da je pomoć stigla. Ne bih na ovu temu rekao ni ovoliko, da nije bilo omalovažavanja, vrijeđanja, pa čak i bezrazložnog provociranja od strane onih – koji bi trebali –  ako ne da nam se zahvale, onda bar da nas ne pominju u ružnom kontekstu, ničim izazvani”, poručio je on.

Kaže da oni ostaju privrženi i upućeni na stvaranje i realizovanje rješenja.

“U skladu sa tim, želim da poručim: ako Crna Gora ne nabavi veću količinu vakcina koje su potrebne za masovnu imunizaciju, dajem garanciju da ćemo učiniti sve, oslanjajući se na naše prijateljske odnose sa predsjednikom Srbije, da te količine obezbijedimo od bratske Srbije”, poručio je on.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije