Povežite se sa nama

Društvo

MANS: DPS za dvije godine iz budžeta uzeo 6,1 milion eura, brisani podaci o prilivima i odlivima

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Demokratska partija socijalista (DPS) je tokom 2019. i 2020. iz državne kase prihodovala oko 6,1 milion eura, dok su podaci o njihovom trošenju tek djelimično dostupni, saopšteno je iz NVO MANS.

Kako tvrde, za posmatrani period, DPS nije objavila niti jedan podatak koji se odnosi na poslovanje preko blagajne, odnosno plaćanje u gotovom novcu.

DPS je, kako navode iz MANS-a, za posmatrane dvije godine iz državnog budžeta dobila 4,3 miliona eura, dok je još oko 1,8 miliona uplaćeno iz budžeta lokalnih samouprava.

– DPS je tek djelimično odgovorila na preko 100 zahtjeva za slobodan pristup informacijama o svojim finansijama koje je MANS podnio u protekle dvije godine, namjerno brišući podatke o odlivima (troškovima), ali i o prilivima na žiro račune ove partije. Tako su za prošlogodišnje parlamentarne izbore kompletni podaci bili dostupni tek za 13 odsto transakcija – navodi se u saopštenju.

Iz MANS-a tvrde da je DPS iz izvoda sa svojih računa uklanjala i podatke o svojim donatorima, “što je ova partija počela da radi nakon što je MANS otkrio više različitih šema za unošenje sumnjivog novca u zvanične fondove izbornih kampanja”.

– MANS je prethodno otkrio mehanizam u kome se putem takozvanih „posrednika“ u formi donacija novac nepoznatog porijekla uplaćivao na žiro račune DPS-a. Tako su DPS „pomagali“ radnici podgoričkih javnih preduzeća, socijalni slučajevi sa Vrela Ribničkih i iz Berana, ali i visoki funkcioneri te partije kroz unaprijed dogovorenu dinamiku – navodi se u saopštenju.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije