Connect with us

Društvo

MARKOVIĆ: Dobro je što djeca nijesu bila prisutna prilikom napada na mene, ne osjećam se bezbjedno

Published

on

Jelena Marković sa dvoje od troje svoje djece (FOTO: FB)

Gošća današnje “Drugačije radio veze” Radija AntenaM bila je predsjednica Opštinskog odbora Liberalne partije Nikšić Jelena Marković, majka troje maloljetne djece, koja je 30. januara pretrpjela nasilje. Dobro je, kaže, da joj djeca nisu bila tu kad je Nikšićanin I.B. upao u stan koji je od njega iznajmila, vrijeđao je, vikao, upućivao neprimjerene riječi i čupao crnogorsku zastavu koja tu stoji od prvog dana kad je Marković uselila, a koja je i bila povod za takvu reakciju stanodavca.

“Kako bi sve to doživjela moja djevojčica od nepune dvije godine da je prisustvovala urlanju, guranju njene majke, udaranju o stvari, povišenom tonu, bahatosti i svemu što je uradio tom prilikom taj čovjek? Kako bi na to reagovala moja nježna djevojčica od pet godina? Kako bi reagovao moj sin koji se već formira kao ličnost, ima 12 godina i koji, da je bio prisutan, ne vjerujem da bi to mogao da istrpi bez pokušaja da odbrani svoju majku” – navodi Jelena Marković i kaže da je sve moglo da se završi traumatično po njenu djecu.

Ističe da u Nikšiću, ali i cijeloj Crnoj Gori postoji problem sa nasiljem koje se ne osuđuje. U njenom gradu, dodaje, ovakva atmosfera vlada od 30. avgusta, nakon parlamentarnih izbora i, kako navodi, uvijek po istom obrascu: jači napadaju slabije, muškarci napadaju žene.

Na meti su građani koji ne kriju da su Crnogorci, kaže predsjednica nikšićkog odbora LP i dodaje da se osjećaju kao manjina u svojoj državi.

Prije ovog nasilja, nastavlja Jelena Marković, imala je manjih nerpijatnosti, koje nijesu bile za krivičnu prijavu. Prvi put se, priča u emisiji, ovim događajem osjetila stvarno ugroženo i do danas je pod stresom. Osjeća nesigurnost, uznemirenost i strah zbog svega što je doživjela. Na pitanje li se osjeća institucionalno zaštićeno, Marković odgovara pitanjem policiji:

“Da li mogu da se osjećam bezbjedno kad ovakav čin nije procesuiran krivično? Ko može da garantuje da se ovo ne može ponoviti, s obzirom na to da nije izrečena, koliko znam, ni mjera zabrane prilaska? Ostavljena sam kao žena da se sama pozabavim svojom bezbjednošću? Ne znam na koji način je tužilac zažmurio pred ovim činjenicama”, kaže ona.

Marković potvrđuje sve glasnije primjedbe da postoje osnovni tužioci u nikšićkom Tužilaštvu koji otvoreno pokazuju pristrasnost po političkom, nacionalnom i vjerskom kriteriju i da njihovo ponašanje ohrabruje agresiju ljudi poput I.B. kojima su crnogorska državna obilježja povod za nasilje i otvoreno ispoljavanje anticrnogorskog raspoloženja.

Marković zna za brojna vozila sa srpskim registracijama po Nikšiću kao i njihovu onlajn komunikaciju sa Nikšićanima. Jasno je da su tu s ciljem da utiču na rezultat predstojećih izbora. Ipak, vjeruje u svijest svojih sugrađana:

“Ja smatram da pravi Nikšićani, pravi Crnogorci, koji su građani grada koji je oduvijek bio perjanica Crne Gore, perjanica liberalizma, Nikšić koji je uvijek bio slobodarski, antifašistički, vjerujem da ima građane koji nemaju cijenu”!

Autor emisije Darko Šuković pitao je Marković kako će suvernističke snage nastupiti na izborima u Nikšiću. Marković kaže da to još nije poznato:

“Zaista vjerujem u pobjedu suverenističkog bloka u Nikšiću. Vjerujem u rad svih državotvornih partija i svih nas da ćemo uspjeti da se izborimo sa ovom anatemom koja je nad Nikšićem i atmosferom koja vlada u ovom trenutku”, kazala je Marković.

Upitana hoće li do 14. marta, odnosno do lokalnih izbora u Nikšiću, doći do smirivanja atmosfere i uslova da građani mogu slobodno da izađu na birališta, Marković kaže da sumnja. Sumnja i zbog toga što nasilnik, ni u njenom slučaju, nije sankcionisan.

“Nesankcionisanje nasilja, učešće stranog faktora… sve to ne odaju atmosferu demokratskih izbora” – zaključuje Jelena Marković, čelnica nikšičkog odbora Liberalne partije.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije