Connect with us

Društvo

MATAVULJ: “Srpstvo je značilo samo pravoslavlje”

Published

on

Na jučerašnji dan, 20. februara 1908. godine, umro je Sima Matavulj, srpski književnik. Osnovnu školu završio je u Šibeniku, a Učiteljsku u Zadru. Učiteljevao je u Dalmaciji i Herceg Novom, a od 1881. godine živio je u Crnoj Gori, gdje, pored toga što je radio u Cetinjskoj gimnaziji, bio je i školski nadzornik, urednik “Glasa Crnogorca” vrlo angažovan kulturni radnik i vaspitač sinova knjaza Nikole. Pisao je pripovjetke i romane, u kojim je opisivao junaštvo crnogorskih boraca i naglašavao njihove patriotske tendencije. Poznata njegova djela su: Uskok, Bakonja fra Brne, Bilješka jednog pisca, U Mavritaniji, potom «Putopisi po Levantu» i «Boka i Bokelji», kao i drame Zavjet i Na slavi. (iz arhive lista Pobjeda)
 
Matavulj je konstatovao ono što su konstatovali i mnogi drugi pisci i intelektualci toga doba, u 19. vijeku za narod(e) na Iliriku (Zapadnom Balkanu) srbin je značilo isto što i – pravoslavac:
Odiskoni pak i na Primorju Srbin je bio samo pravoslavni. – Srpstvo je značilo samo pravoslavlje, kao što u ovijem krajevima (na istoku) znači i danas.
(Bilješke jednog pisca, Matica srpska i SKZ, Novi sad – Beograd, 1969, str 40)
M.Ćosović
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije