Connect with us

Društvo

MEDENICA: Ljudska prava niko ne smije negirati

Published

on

Vesna Medenica (Foto: Novosti)

Građani i građanke treba da budu svjesni činjenice da su u svakom demokratskom društvu neprikosnoveni i najvažniji, a da sistem mora da omogući ostvarivanje njihovih prava, poručila je povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica.

Ona je, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, podsjetila na prvi član Univerzalne deklaracije Ujedinjenih nacija o ljudskim pravima, u kojem se navodi da se sva ljudska bića rađaju slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima.

„Dakle, ljudska prava svaki pojedinac stiče rođenjem bez obzira na naciju, pol, jezik, vjeroispovjest, političko, neko drugo mišljenje, ili bilo koji drugi oblik različitosti i niko ih ne smije negirati, jer su ta prava ustavna i zakonska obaveza“, poručila je Medenica.

Ona je, kako je saopšteno iz Vrhovnog suda, ocijenila da se, uprkos napretku koji je Crna Gora ostvarila na tom polju, mora nastaviti rad na stvaranju efikasnih mehanizama za poštovanje prava i bezbjedno izražavanje svih vrsta posebnosti.

Medenica je pozvala sve građane i institucije da se zajednički borbe protiv nepravde, netolerancije i ekstremizma.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije