Connect with us

Društvo

MEDIA CENTAR: Raonić ne može biti biran za generalnog direktora RTCG

Published

on

Kandidati za generalnog direktora RTCG su bivši zamjenik glavnog i odgovornog urednika “Dana” Nikola Marković, izvršni direktor Građanske alijanse Boris Raonić, direktor televizije Nikšić Milutin Stijepović i nekadašnji pomoćnik direktorice Javnog servisa Andrijane Kadije Srđan Čović

Iako se u članu 29 Zakona o Radio Televiziji Crne Gore (RTCG) navodi da za članove Savjeta i za generalnog direktora važi da ne mogu biti izabrana lica koje imenuje Vlada, Skupština, ili predsjednik Crne Gore, kandidat za prvog čovjeka Javnog servisa Boris Raonić tvrdi da je u njegovom slučaju sve u redu.

”Zainteresovane upućujem na Zakon o konfliktu interesa, koji daje rok od 15 dana za podnošenje ostavke”, naveo je Raonić za “Vijesti”.

Raonića je Skupština izabrala za člana savjeta Agencije za elektronske medije.

Iz Media centra su obavjestili Savjet RTCG o tom izboru, tražeći da se o tome raspravlja i da se izjasne, ali to nije bilo na dnevnom redu sjednica toga tijela.

Kako su naveli za RTCG je to eliminatorni faktor, a pozivaju se na pravosnažnu Odluku Višeg suda u Podgorici od decembra 2017. godine, pa time Raonić ne ispunjava uslove za generalnog direktora Javnog servisa. Tom presudom je utvrđeno da se u ovakvim slučajevima eventualnog konflikta interesa primjenjuje Zakon o RTCG, a ne o antikorupciji.

Kako je pojašnjeno, Zakon o RTCG je leks specijalis, koji detaljno definiše uslove, dok je Zakon o antikorupciji opšti i odnosi se na sve.

Kandidati za generalnog direktora Radio Televizije Crne Gore (RTCG) su bivši zamjenik glavnog i odgovornog urednika “Dana” Nikola Marković, izvršni direktor Građanske alijanse Boris Raonić, direktor televizije Nikšić Milutin Stijepović i nekadašnji pomoćnik direktorice Javnog servisa Andrijane Kadije Srđan Čović.

Intervjui za kandidate su drugog avgusta, a generalni direktor biće izabran na sjednici Savjeta trećeg avgusta.

Iz Media centra su juče još jednom predložili da Savjet RTCG prije glasanja o izboru generalnog direktora promijeni Statut i precizira situacije koje predstavljaju sukob interesa prilikom donošenja odluka, i precizira način glasanja u takvim situacijama.

”Savjet treba u Statutu da precizira potrebnu većinu za donošenje svih odluka. Nije dobro da se bilo koja odluka, a kamoli ona o izboru generalnog direktora, donosi trećinom glasova članova/članica Savjeta, jer takve odluke ne bi imale potreban legitimitet. Podsjećamo na to da su prethodni Savjeti imali Statutom uređeno ovo pitanje na način da su sve odluke donošene većinom od pet glasova od ukupno devet članova/članica Savjeta”, naveo je direktor Media centra Goran Đurović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije