Connect with us

Društvo

MEĐUNARODNA HIDRO AVIO REGATA: Avioni opet na beranskom aerodromu

Published

on

Drugi dan Međunarodne Hidro avio regate „Montadria 2021“, koja se odvija širom Crne Gore, otvoren je juče preletom i slijetanjem formacije od tri aviona na aerodromu u Beranama. Ovakav vid manifestacije u dijelu hidroavio regate u Crnoj Gori održava se po prvi put, a ujedno i obilježava 80 godina od poslednjeg leta Eskadrile pilota Hidroaviona sa teritorije Crne Gore.

Između ostalog, cilj ove regate je oživljavanje aerodroma u Beranama i stvaranje uslova za afirmaciju u sportsko-turističke svrhe. Ujedno je i sjećanje na heroinu, pilotkinju Gospođu Olgu Šoškić Milović koja je preminula 28. maja 1989. godine. Ona je nakon svog prvog leta izjavila: „Sama u avionu, a dolje pod krilima, promiču polja i rijeke, krovovi kuća i šljivici… Osjećala sam se srećnom i slobodnom kao ptica. I zapjevala sam tiho…“

Ovako je Šoškić Milović mnogo kasnije opisala svoj prvi uzlet jedrilicom sa beranskog aerodroma sredinom pedesetih godina prošlog vijeka. Imala je tada dvadesetak godina i bila je jedina djevojka u prvoj generaciji pilota jedriličara beranskog Aero kluba.

Predsjednik Opštine Tihomir Bogavac je, pozdravljajući učesnike hidro avio regate, istakao u svom obraćanju da mu predstavlja posebno zadovoljstvo da se u Beranama obilježava, sa jedne strane 80-ta godišnjica poslednjeg leta eskadrile hidroaviona na teritoriji Crne Gore, a sa druge vrši promocija sportsko- turističkih i svakih drugih vrijednosti, kako našeg grada, tako i naše države.

„Iskreno vjerujem da manifestacije ovoga tipa direktno promovišu naše potencijale i predstavljaju Crnu Goru na mapi elitnih destinacija, kada je u pitanju regionalni hidroavionski saobraćaj i mogućnost razvoja ovakvog turističkog saobraćaja. Takođe, raduje me činjenica da je u fazi razvoja i regionalni projekat pod pokroviteljstvom Evropske Unije o mogućnostima Mediteranskog povezivanja i primjene hidroavijacije. Više sam nego siguran da, uz pruženu ruku naših evropskih prijatelja možemo postati svjetski priznata destinacija. Uostalom, i organizator ove prestižne manifestacije istovremeno je član Svjestske asocijacije hidroavijatičara, što nam dodatno garantuje uspjeh na ovom polju”, kazao je predsjednik.

On je naglasio da Berane i Crna Gora imaju šta da pokažu i daju jer, kako je istakao, naše ljepote i potencijali predstavljaju naše najveće bogatstvo.

“U Beranama smo da prezetnujemo ljepote Berana, da oživimo malo beranski aerodrom, da mu damo na značaju u kompletnom programu avio regate. Naravno, za Opštinu Berane i cijelu Crnu Goru, hudroavijacija donosi novi potencijal u okviru turističke ponude. Regata je podržana od relevatnih činilaca Vlade Crne Gore i turističkih organizacija i svih lokalnih samouprava”, kazao je predsjednik opštine.

Pilot i predsjednik Organizacionog odbora Dragiša Raičević podijelio je utiske sa slijetanja.

„Utisci su prelijepi. Poslije toliko godina pripremanja napravili smo taj let emotivno“, istakao je Raičević.

Savjetnik predsjednika Opštine Darko Stojanović, koji je i koordinirao aktivnostima u ime lokalne samouprave, rekao je da je ovo je jedna od prvih aktivnosti koja se u saradnji sa organizatorima Međunarodne Hidro avio regate Montadria 2021, organizuje u Beranama. On je podsjetio da su sa aerodroma u Beranama, sve do kraja 70-ih godina, dva puta nedeljno uzlijetali avioni za Beograd i Ljubljanu.

„Voljeli bismo da se takve stvari vrate na naš Aerodrom. Svjesni smo sadašnje realnosti i ekonomske situacije i zbog toga kažem da ćemo, zajedno sa organizatorima ove Manifestacije i svim raspoloživim partnerima, raditi korak po korak, ali studiozno i ozbiljno da priče o valorizaciji beranskog aerodroma budu, kao do sad, samo prazna obećanja, priče na papiru nego konkretni koraci“, zaključio je Stojanović.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije