Connect with us

Društvo

MEĐUNARODNI DAN VATROGASACA: Neophodno postizanje optimalnih uslova za rad

Published

on

Povodom 4. Maja – Međunarodnog dana vatrogasaca, Strukovni odbor vatrogasaca-spasilaca, kao prioritet prepoznao je postizanje jedinstva vatrogasaca-spasilaca na državnom nivou, odnosno zauzimanje zajedničkog stava povodom aktuelnih pitanja koja se tiču ljudi iz ove branše, bez obzira na njihovu sindikalnu ili kakvu drugu pripadnost.

“Neophodno je postizanje optimalnih uslova za rad vatrogasaca, kao i njihovu pravnu zaštitu u svim segmentima, počev od zakonskih rješenja koja regulišu ovu oblast, pitanja penzionisanja vatrogasaca, pa sve do stambene ili egzistencijalne problematike koje su veoma izražene”, kazali su u saopštenju.

Dodali su i da bi se mogao riješiti veliki broj problema koji duži niz godina opterećuju vatrogasce-spasioce, a što se istovremeno odražava i na nivo zaštite naših građana, potrebno je da kao društvo budemo spremni za promjene.

“Ako smo spremni u svakom trenutku rizikovati svoje živote u cilju zaštite svojih sugrađana i njegove imovine, ako radimo u uslovima gdje nemamo kolektivno osiguranje u slučaju povreda, bolesti ili smrti, ako smo izloženi mobingu i prijetnjama od poslodavaca, mi kao sindikalni predstavnici imamo pravo i obavezu da nadležne kako na lokalnom, tako i na državnom nivou upitamo o percepciji njihove sopstvene odgovornosti, kao i njihovog personalnog nivoa svijesti po pitanju zaštite i spašavanja u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju.

Ukazuju i na činjenicu da rješavanje najaktuelnijeg pitanja penzionisanja vatrogasaca-spasilaca, koje je dodatno iskomplikovano usvajanjem spornih članova Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i spašavanju, protiv čijeg izglasavanja je bila centrala vatrogasaca, koja je svojevremeno čak i organizovano protestvovala zbog toga, predstavlja najveći izazov koji se nalazi pred njima.

“Smatramo da je moralna, ali i profesionalna obaveza svih vatrogasaca-spasilaca u Crnoj Gori, zauzimanje jedinstvenog stava po ovom pitanju kao i odlučno solidarisanje sa našim kolegama koji su usljed birokratskog djelovanja, na kraju svoje karijere prepuštene na milost i nemilost vlastodržaca. Konačno, svim kolegama vatrogascima-spasiocima čestitamo 4. maj – Međunarodni dan vatrogasaca, uz želju da se u što skorijem periodu, putem donošenja novih zakonskih normi, riješe pomenuti, ali i mnogi drugi problemi kojima smo izloženi”, navodi se u saopštenju koje je potpisao predsjednik Strukovnog odbora vatrogasaca-spasilca Crne Gore, Ratko Pejović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije