Connect with us

Društvo

MEDOKS POSJETILA UNIVERZITET: Pokrenuće programe na engleskom jeziku

Published

on

Vršilac funkcije rektora Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimir Božović, sa prorektoricama prof. dr Irenom Orović i prof. dr Sanjom Peković, primili su ambasadorku Velike Britanije u Crnoj Gori Karen Medoks i direktoricu Britanskog savjeta Vanju Madžgalj, povodom razgovora o postojećoj i uspostavljanju šire saradnje između Univerziteta Crne Gore i naučno-obrazovnih institucija u Velikoj Britaniji.

Rektor Božović je istakao dobre rezultate dosadašnje naučne saradnje koji su između naše dvije zemlje proistekli iz dominantno individualne ili saradnje grupe istraživača UCG-a sa njihovim saradnicima u Velikoj Britaniji. Međutim, bilateralna saradnja na nivou institucija nije dovoljno razvijena, te stoga i današnji sastanak kako bi inicirali i ispitali moguća polja saradnje u cilju uspostavljanja bolje bilateralne saradnje. Prorektorice Orović i Peković su detaljnije predstavile tekuće međunarodne i naučne projekte, te strateške pravce daljeg razvoja međunarodne saradnje UCG u cilju njegove internacionalizacije. Kako je u toku priprema za akreditaciju studijskih programa na engleskom jeziku, cijene da bi uključivanje Britanskog savjeta bilo od velike važnosti, naročito u pogledu obuka za predavače UCG za izvođenje nastave na engleskom jeziku.

Ambasadorka Medoks podržava inicijativu uprave Univerziteta za uspostavljanje bolje bilateralne saradnje. Predlaže da se definišu prioritetne oblasti, procijene moguća strateška parnerstva, a zatim i konkretno uspostavi institucionalna saradnja. Cijeni da će mogućnosti za uspostavljanje bolje mobilnosti biti veće nakon što se pokrenu programi na engleskom jeziku. Gđa Madžgalj je predstavila programe učenja engleskog jezika kao drugog stranog jezika koji se realizuju uz podršku Britanskog savjeta, poput projekta Škola za 21. vijek, a koji mogu biti dobra platforma za dalju saradnju, te izrazila spremnost za učešće u zajedničkim projektima. Ovaj i slični projekti mogu biti dio strateških aktivnosti Univerziteta u cilju kreiranja vještina i kompetencija potrebnih za tržište rada.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije