Connect with us

Društvo

MI odgovorila BRATIĆ: Prvo naučite slavnu crnogorsku istoriju

Published

on

Shodno dopisu Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, upućenog direktorima osnovnih i srednjih škola na teritoriji Crne Gore, MI upućuje javni prostest protiv ovog semantički licemjernog i iznad svega stilsko-načertanijevski obojenog obavještenja.
Ministarko Bratić, pošto ste od početka dopisa zamjenom teza pokušali da izmanipulišete crnogorsku javnost i pošaljete mirnodopsku, kulturalnu i demokratsku poruku EU, koja konačno uviđa „prljavu igru“ vaše vlade, moraćete prvo Vi, kao strana državljanka sa počasnim crnogorskim pasošem, naučiti slavnu crnogorsku istoriju.

Poseban akcenat ćete morati staviti na period vladavine knjaza i kralja Nikole I Petrovića kojeg su oni kojima vi služite, u prvom redu srbijanski zvaničnici, uz pomoć svojih agenata, mnogobrojne žandarmerije, srpske policije i domaćih izdajnika poslali u izgnanstvo iz sopstvene države. Bolesni i licemjerni pokušaji da crnogorsku đecu naučite istoriji nedostojnoj Vas i Vaših nalogodavaca neće Vam uspjeti, jer ta đeca čak i predškolskog uzrasta znaju bolje od Vas razloge kraljevog nasilnog napuštanja države. Oni malo stariji mogli bi Vam na tu temu održati sjajno predavanje jer su upoznati sa činom skidanja, bacanja, gaženja i uriniranja po crnogorskoj zastavi od strane Vaših ideoloških istomišljenika koje bi ovim činom obilježavanja sramno da rehabilitujete.
Znanje crnogorskih srednjoškolaca bi Vas čak i zastiđelo, naravno ako imate nešto što se zove savjest, stid i obraz, jer o Vašim intelektualnim sposobnostima je izlišno govoriti, viđeli smo ga na djelu. No, ako je ono uzrokovano mentalnim slabostima ili dijagnozom MI Vam se javno izvinjava. Ti srednjoškolci bi

Vam slikovito i naučnim faktima potkrijepljeni, održali nezaboravan istorijski čas o srbijanskim militantnim, malicioznim, prevarantskim i klerofašističkim nasrtajima koji su jednu suverenu državu nasilno prisajedinili zajednici Srba, Hrvata i Slovenaca i ukinuli njenu viševjekovnu Crnogorsku pravoslavnu crkvu. Nijesu Vaši preci, niti Vi, žalili i suze gorke prolijevali na dan smrti njegovog visočanstva crnogorskog kralja Nikole I u dalekoj i stranoj zemlji, već preci ove đece koju su roditelji naučili kako se svoja zemlja voli, čuva i pronosi.

Crna Gora se u ovom specifičnom istorijskom trenutku brani od nasrtaja srbijanskih agresora i njihovih satelita, pa bi istorijski čas o nečastivim radnjama Aleksandra Karađorđevića bilo poželjnije štivo kako bi se dodatno otvorile oči onima koji ovu državu zajedno sa Vama negiraju. I ovaj dopis obojen nemuštom metaforom razumijemo kao otvaranje vrata za uvođenje vjeronauke u crnogorski obrazovni sistem. Opet ste se zalećeli na tvrdi bedem multietničke, multinacionalne i multikonfesionalne Crne Gore.
Ovaj dopis bi bilo poželjno uputiti u Republiku Srpsku, čije je poznavanje crnogorske istorije zastiđe za civilizovani svijet. Ovo je Crna Gora u kojoj se crnogorska istorija zna i poštuje bez obzira na nasilničko prekrajanje, nipodaštavanje i unižavanje njenih slavnih datuma, prisvajanje njenih pobjeda, njenih junačkih podviga, časne etnografije i kulturologije.

2 Comments

2 Komentara

  1. Saša

    26.02.2021. at 09:57

    Neće jer im ne ide u prilog

  2. Slavka

    26.02.2021. at 23:12

    Neciju smrt moze da slavi samo onaj kome su uzor egzekutori koji su toj smrti i progonu, doprinijli. Ta uvozna Apostolka 4S trebala bi da zna NASU tradiciju i obicaje (mogla je onu babu da pita) i da zna da se kod nas ne prave proslave smrti vec se odrzvaju PARASTOSI. Drugo, d je pismmena, nikad ne bi napisala… Sa postovanjem, jer nije gramaticki ispravno. Nadam se da profesori Istorije u svim crnogorskim skolama znaju te ogadjaje i da ce casove odrzati u skladu sa istorijskim cinjenicama a ne Apostolkinim zeljama.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije