Povežite se sa nama

Društvo

MIHAILO: Nećemo nestati jer je pravda na našoj strani

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Svjesni su Crnogorci koliko im značimo jer ispitivanje javnoga mnjenja pokazuje da Crnogorska crkva ima podršku od oko 30 odsto, a Srpska od 45 odsto, i to u situaciji kad naša crkva ne raspolaže nijednim manastirom, skoro nijednom crkvom i sa bijednih 4.200 eura mjesečno

Nije doveden u pitanje opstanak naše crkve. Crkva je Božja tvorevina i lađa spasenja. Ne počiva na novcu nego na ljubavi i nebeskoj sili. A Bog i pravda su na našoj strani, inače ne bismo danas svjedočili dvadeset šestorici sveštenika, đakona i ipođakona i četvorici vladika Crnogorske crkve, dan i noć na usluzi vjerujućim – kaže u razgovoru za Pobjedu mitropolit CPC Mihailo. Ističe da se politika diskriminacije države prema CPC radikalizuje.

POBJEDA: Crnogorska pravoslavna crkva obilježava 28 godina od obnove, a ne može služiti liturgiju u Cetinjskom manastiru niti obilježiti ovaj jubilej. U kakvom stanju CPC dočekuje ovaj veliki praznik?

MITROPOLIT MIHAILO: Naša Crkva obilježava 28 godina od njene obnove, na dan kad se obilježavaju Sveti apostol Luka i Sveti Petar Cetinjski. Tih 28 godina su za Crnogorsku pravoslavnu crkvu bile godine velikih iskušenja. Bila je diskriminisana pa i progonjena. Od prošle godine, nakon smjene bivše vlasti, svjedočimo da se politika diskriminacije radikalizuje. Vlada je, kao i srpska iz Beograda, crkve i vjerske zajednice podijelila na tradicionalne i novoosnovane. U tradicionalne je uvrstila Srpsku crkvu, a našu u novoosnovanu. Podrazumijeva se da će sva crkvena imovina, inače već prepisana na Srbiju, biti Srpskoj crkvi na raspolaganje. Skoro su objavljeni i iznosi koje Vlada dodjeljuje crkvama i vjerskim zajednicama, koji su upravo zbog naše crkve mizerni. Ali nije objavljeno da Srpsku crkvu finansira Srbija milionskim iznosima, a milionske ubira iz Manastira Ostroga i od nezakonite prodaje državnoga zemljišta na Primorju. U isto vrijeme, vrlo su brojni i primjeri devastacije vjerskih objekata bez dozvole državnih institucija. Reinterpretiraju materijalne dokaze i svjedoke naše istorije na način koji negira sve crnogorsko. No, Bog je veliki a pravda dostižna. Daće Bog i nama mahove. Povratićemo naše crkve i manastire u državno vlasništvo i domicilni status našoj autokefalnoj Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, kao što je i bila do 1918. godine.

POBJEDA: Sa ovakvom vlašću koja diskriminiše sve osim Crkve Srbije, da li je opstanak CPC doveden u pitanje?

MITROPOLIT MIHAILO: Nije doveden u pitanje opstanak naše crkve. Crkva je Božja tvorevina i lađa spasenja. Ne počiva na novcu nego na ljubavi i nebeskoj sili. A Bog i pravda su na našoj strani, inače ne bismo danas svjedočili dvadeset šestorici sveštenika, đakona i ipođakona i četvorici vladika Crnogorske crkve, dan i noć na usluzi vjerujućim.

POBJEDA: Da li su Crnogorci svjesni da bez Crnogorske crkve nema Crne Gore ni njih kao Crnogoraca?

MITROPOLIT MIHAILO: Svjesni su, jer ispitivanje javnoga mnjenja pokazuje da Crnogorska crkva ima javnu podršku od oko 30 odsto, a Srpska od 45 odsto, i to u situaciji kad naša crkva ne raspolaže nijednim manastirom, skoro nijednom crkvom i sa donedavnom mjesečnom novčanom potporom od bijednih 4.200 eura. Tako visoka podrška javnosti upravo potvrđuje da su svjesni smisla i značaja naše crkve za crnogorsku državu i narod. Završiću komentar pitanjem: kad bi naša crkva bila u posjedu samo dva manastira: Ostroga i Cetinjskoga manastira i bila finansirana milionskim iznosima, što mislite, i vi i vaši čitaoci, kolika bi joj bila podrška javnosti? A što mislite, kad bi kao domicilna, raspolagala

sa svim crkvama i manastirima i sa 12 kvadratnih kilometara zemljišta, kolika bi joj bila podrška a kolika Srpskoj? E, tu je problem i za Vladu i Srbiju kojega ne može riješiti sem pravedno. A već sam u prethodnom pitanju kazao, očitujući broj naših svještenoslužitelja, da su očigledno Bog i pravda na našoj strani.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije