Connect with us

Društvo

MIHALJEVIĆ: Svaki šesti par ima problem da zasnuje porodicu

Published

on

Nedavno pokrenuta peticija za veći broj besplatnih postupaka vantjelesne oplodnje izazvala je veliku pažnju javnosti i nju je za samo mjesec i po dana potpisalo 4.238 osoba. Iako preliminarni podaci pokazuju da je na teret Fonda zdravstva za prvih 11 mjeseci prošle godine urađen 421 VTO postupak, procjenjuje se da u Crnoj Gori problem neplodnosti ima oko 100 hiljada osoba.

Prema preliminarnim podacima za period januar novembar 2020. godine, na teret Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) urađen je 421 postupak vantjelesne oplodnje. Kako je iz ove zdravstvene ustanove saopšteno, vrijednost ispostavljenih faktura za usluge vantjelesne oplodnje u navedenom periodu iznosi 727.474,43 eura.

U 2019. godini na teret Fonda urađeno je 569 postupaka vantjelesne oplodnje, za što su ispostavljene fakture u iznosu od 1.053.360,69 eura.

Ipak, ovi podaci ne daju jasnu sliku o tome koliko je problem neplodnosti zastupljen u Crnoj Gori jer se brojke odnose samo na osobe koje su koristile pravo na besplatnu VTO, na teret Fonda.

O tome koliko je pomoć države u rješavanju ovog problema potrebna, možda više govori nedavno pokrenuta onlajn peticija kojom se traži veći broj besplatnih vantjelesnih oplodnji u Crnoj Gori, a koju je za samo mjesec i po dana potpisalo 4.548 osoba.

Prema Zakonu o obaveznom zdravstvenom osiguranju, trenutno na teret Fonda idu troškovi za tri postupka VTO. Međutim, kako objašnjava Žana Mihaljević, koja je pokrenula ovu peticiju i sa Slobodankom Aleksić osnovala fodaciju „I ja imam pravo da budem mama”, to nije dovoljno.

Prema njenim riječima, svi bi trebalo da imaju pravo na neograničen broj besplatnih VTO postupaka jer, kako napominje, troškovi su izuzetno veliki, što većina parova sebi ne može da priušti.

„Primjera radi, tokom liječenja u Pragu potrebno je i preko 800 eura dnevno, jer osim samog postupka, treba platiti smještaj, hranu i ostale troškove tokom boravka u drugoj državi. Sve je to za prosječan par u Crnoj Gori mnogo. Smatram da bi trebalo omogućiti neograničen broj besplatnih VTO kao što je to urađeno u Srbiji”, kazala je Mihaljević.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije