Povežite se sa nama

Društvo

Miljanić: Pomaci u slučaju ubistva Duška Jovanovića, otkriće se ko je opstruirao istragu

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Ministar Sekulović kazao da je bezbjednost na visokom nivou, te da je potrebno unaprijediti pojedine rezultate po pitanju šverca cigareta, pranja novca, korupcije…

Godina iza nas bila je izuzetno teška. Sama činjenica da se radi o Vladi koja je proizašla iz izbornog rezultata koji je bio takav kakav je bio… nosila je sa sobom i posebne rizike, nepoznanice… ali naša generalna ocjena je da smo mi zadovoljni. U ovom trenutku mogu da kažem da je bezbejdnost crnogorskih građana i građanki na visokom nivou, kazao je ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović.

Policija je podnijela 4.304 krivične prijave kojima je procesuirano više od pet hiljada osoba, rekao je on.

On je na konferenciji za medije kazao da su postignuti veoma dobri rezultati po pitanju rasvjetljavanja krivičnih djela.

“Registrovano je 335 krivičnih djela protiv života i tijela, 95,8 odsto je rasvijetljeno”, rekao je on.

Sekulović
Sekulovićfoto: Savo Prelević

Rasvijetljena su sva ubistva i ubistva u pokušaju u izvještajnom periodu, kazao je ministar.

Dodao je da je od posebnog značaja da nijedno registrovano ubistvo nije bilo posljedica sukoba organizovanih kriminalnih grupa, niti je iko od žrtava bio član. Pohvalio se i rasvjetljavanjem šest ubistava iz prethodnog perioda i kazao da je rasvijetljeno jedno ubistvo u pokušaju, što je bila posljedica sukoba kriminalnih grupa.

Nabrojao je i da su spriječena ubistva tužilaca, policajaca, članova suprotstavljenih kriminalnih grupa.

pres konferencija MUP
foto: Savo Prelević

Ministar unutrašnjih poslova pobrojao je koliko je u prethodnih godinu dana rasvijetljeno krivičnih djela iz oblasti imovinskih delikata, koliko je droge oduzeto…

Naglasio je da se određeni rezultati moraju unaprijediti po pitanju krijumčarenja cigareta, pranja novca, korupcije…

Sekulović je kazao i da je sistematizacije pri kraju, ali da će se ići na još jedne šire konsultacije.

Kazao je i da sa ponosom ističe da sva relevantna istraživanja pokazuju da povjerenje u policiju raste, da po prvi put ne postoji etnički motivisana distanca u odnosu na policajce.

Istakao je i da su svjesni nedostataka koje u narednom periodu treba otklanjati.

Miljanić: Za borbu protv korupcije na visokom nivou stvoriti i zakonske uslove

Državni sekretar Zoran Miljanić istakao je da su rezultati nesumnjivi i da su rezultati ono što kažu građani na ulicama – a građanin kaže da je siguran.

Dodao je da u proteklih godinu nijesmo svjedočili ubistvima na crnogorskim ulicama, eskplozijama automobila pored škola… što se događalo u ranijem periodu.

Miljanić
Miljanićfoto: Savo Prelević

Miljanić je naglasio i da je vraćeno povjerenje međunarodnih partnera u crnogorsku policiju, te da to pokazuju i rezultati, a naročito zaplijena više od tonu kokaina.

“Ima djelova gdje nijesmo bili na nivou u odnosu na borbu protiv kriminala, a to je ta borba protiv korupcije, pogotovo korupcija na visokom nivou, ali za borbu protv korupcije na visokom nivou treba da se stvore i zakonski uslovi”, rekao je on.

Kazao je da se svi predmetu u kojima se pojavi funkcioner predaju Specijalnom državnom tužilaštvu, ali da onda ne znaju kako se završavaju.

Miljanić je rekao da “pozdravlja formiranje Tužilačkog savjeta”.

Nadamo se da ćemo mi doprinijeti što se tiče same naše službe… ali i tu moraju da se stvore određene pretpostavke, a prva je da sistematizacije bude usvojena brzo, jer smo mi sistematizacijom predvidjeli formiranje antikoruptivnih timova”, rekao je on.

pres konferencija MUP
foto: Savo Prelević

Kazao je da će se jedan tim baviti prljavim policajcima, ističući da dok ne “očiste” policiju ne mogu ići dalje.

“Nadamo se da ćemo provjerom imovinskog stanja službenika i povezanih lica, izači na kraj sa tom pojavom koja je bila kočnica i brana borbi protiv korupcije”, kazao je Miljanić.

Poručio je da ih u “drugom poluvremenu”, odnosno naredne godine, očekuje borba protiv korupcije, dodajući da ne sumnja da će biti uspješni.

Podsjetio je i da su policajci vraćeni na ulicu, kao i da saobraćajna policija više nema odnos prema građanima kakvi su ranije bili.

“Svi slučajevi napada na novinare u prethodnoj godini su procesuirani, Počinioci najtežnih napada nalaze se iza brave. Jedan težak slučaj, ranjavanje Olivere Lakić je rasvijetljen, nije do kraja, ali u odnosu na prethodni period napravljen je veliki pomak”, kazao je on.

Miljanić je rekao da postoji nada da može biti rasvijetljeno ubistvo Duška Jovanovića, dodajući da je očigledno da su postojale opstrukcije da do rješavanja tog slučaja ne dođe.

Kazao je i da će se raditi na tom slučaju.

Miljanić je rekao da i u slučaju ubistva Duška Jovanovića ima određenih pomaka, te da se na tom slučaju radi i on je prioritet, naglasivši da i Komisija daje doprinos rasvjetljavanja tog slučaja.

On je dodao da će se i otkriti ko je iz prethodnog sistema opstruirao tu istragu.

Krivični postupci protiv pet službenika MUP-a

Tužilaštvima je dostavljen izvještaj protiv 17 policajaca, koje sumnjiče da su počinili krivična djela za koje se goni po službenoj dužnosti, a direktoru Uprave policije izvještaj protiv 18 službenika, kazala je savjetnica ministra unutrašnjih poslova Majda Adžović.

Adžović
Adžovićfoto: Savo Prelević

Objasnila je da su neki od policajaca prijavljeni zbog primanja mita, zlostavljanja, nepostupanja po zdravstvenim propisima…

Adžović je kazala da su pokrenuti krivični postupci protiv pet službenika MUP-a.

Ona je pobrojala i podatke tužilaštva o tome protiv koliko je policajaca u toku istraga zbog mučenja, zlostavljanja, iznuđivanje iskaza, laka tjelesna povreda…

Sekulović: Vjerujem da će se doći do naručilaca kokaina

Sekulović je rekao da je situacija u Baru, gdje je dio ulice jutros evakuisan zbog prijetnji muškarca da će aktivirati eksploziv kompleksna, da su jasni zahtjevi i da sa njim pregovaraju kompetentne osobe. Naglasio je da, zbog toga što je dešavanje u toku, ne može detaljnije pričati o tome.

“Ne želim da eventualno utičem na podgrijavanje te atmosfere… Ono što smo imali prilike da čujemo je da se radi o ekonomskoj motivaciji”, kazao je on dodajući da se nada da će se ta situacija riješiti na najbolji mogući način.

Sekulović je rekao da vjeruje da će se doći do naručilaca više od tonu kokaina.

“Po našim informacijama radi se o transnacionalnoj mreži”, rekao je on dodajući da će crnogorska policija dati sve od sebe da se taj slučaj do kraja rasvijetli i da se nada dobrom ishodu.

Što prije usvojiti sistematizaciju i pravilnik

Miljanić je, odgovarajući Vijestima, rekao da apeluje da sistematizacija i pravilnik budu što prije usvojeni, jer od brzog usvajanja zavisi djelovanje službi koje će boriti protiv “prljavih” policajaca.

Istakao je da je već otvorena telefonska linija i mejl, preko čega građani mogu da upute svoja zapažanja…

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije